«Τακτική μετώπων» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ενόσω Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη τρέχουν να προλάβουν τα προαπαιτούμενα της τρόικας και δοκιμάζουν τις... αντοχές των συμπολιτευόμενων βουλευτών, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει να πολιορκεί το δικομματικό κυβερνητικό σχήμα συγκροτώντας κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα σε κάθε βήμα της κυβέρνησης.

Αιγιαλοί, Ασφαλιστικό, Δημόσιο και «μικρή ΔΕΗ»

Η αρχή έγινε με την «μικρή ΔΕΗ» και συνεχίστηκε με την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους αιγιαλούς.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν ως «φτηνή» την ερμηνεία πως ό,τι έγινε, έγινε για να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να βρει 120 βουλευτές για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή και αντιτείνουν πως «το ζήτημα είναι να μπλοκάρουμε την πώληση της ΔΕΗ, την τσιμεντοποίηση των παραλιών και τις απολύσεις ανθρώπων».

Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καλεί μόνο κόμματα -όπως έκανε στα μέτωπα της «μικρής ΔΕΗ» και των αιγιαλών- αλλά και κοινωνικούς φορείς, συνδικαλιστικές ενώσεις και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να μην εμφανίζεται η Κουμουνδούρου να αναλαμβάνει μόνο πολιτικές πρωτοβουλίες «κορυφής», αλλά να περνούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προς τη βάση του κόμματος και ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια.

Μάχη για την αξιολόγηση

Μάλιστα, στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη τακτική των «μετώπων» έχει αποτέλεσμα. Επ' αυτού, οι ίδιες πηγές επικαλούνται τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην φέρει νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, αλλά με ορισμένες ρυθμίσεις να προχωρήσει απλώς στην χάραξή τους. «Είναι μία πρώτη, μικρή αλλά σημαντική νίκη», λένε επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει πλέον εξαντλήσει τις πολιτικές αντοχές της και δεν μπορεί να αντέξει με μεγάλο μέρος της κοινωνίας απέναντί της.

Για τον λόγο αυτό, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να συγκροτήσει άλλο ένα μέτωπο: αυτό για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, που θα προβλέπει περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του χθες με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, προανήγγειλε πως αυτό θα είναι το επόμενο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα επιχειρήσει να συγκροτήσει το κόμμα του. «Η απόφαση για την κατάργηση στην ουσία του δικαιώματος στην απεργία είναι μια απόφαση που μας βρίσκει καθολικά αντίθετους. Το ιερό δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Καμία εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να καταστρατηγήσει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες και ας το γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να το αφαιρέσουν με μια απόφαση δικαστηρίου και είναι μια πολιτική επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει πως «θα υπάρξει ένα ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για τη διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τη διεκδίκηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα