ΤΑΙΠΕΔ: Το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Τάκης Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Παράλληλα ο κος Αθανασόπουλος, έδωσε το στίγμα της επιτάχυνσης του έργου που έχει αναλάβει, σημειώνοντας πως η αργή πορεία του, έχει δυσαρεστήσει την Τρόικα.

«Η πορεία του Ταμείου έχει δυσαρεστήσει τους ξένους. Το Δημόσιο

δεν είναι ο αδιαμφισβήτητος κύριος της περιουσίας του. Οι ξένοι έχουν δίκιο – αλλά το Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί, και θα σας δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Φέτος θα ξεκινήσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας, με στόχο στο τέλος του 2014 να έχουμε ολοκληρώσει το έργο, εκτός της ακίνητης περιουσίας που θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί».

Ο κος Αθανασόπουλος, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, αντιμετώπισαν την εναντίωση της αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην «ιδιωτικοποίηση των υδάτων της Θεσσαλονίκης» – και κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων και παρατηρήσεων που αφορούσαν την αποκρατικοποίηση του 74% της ΕΥΑΘ, που έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Δεν παραχωρείται το νερό, ούτε τα βαριά δίκτυα μεταφοράς. Δεν παραχωρούνται τα πάγια, αλλά παραμένουν στην ΕΥΑΘ Παγίων» είπαν οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ερωτήσεις σχετικά με το τίμημα της πώλησης της ΕΥΑΘ και τις πληροφορίες περί πώλησής της αντί 80-100 εκ. ευρώ, ο κος Αθανασόπουλος ανέφερε πως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% – και να δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους.

Ενστάσεις διετύπωσε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τα ύδατα.

«Η ΕΥΑΘ, παρότι κερδοφόρα, ιδιωτικοποιείται επειδή το θέλει η Τρόικα – και κάποιοι χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα» σχολίασε σχετικά η Λίτσα Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Το νερό και σήμερα δεν είναι δωρεάν. Αφού είναι κερδοφόρα η ΕΥΑΘ, το νερό πωλείται – εκτός και αν αμφισβητείται και αυτό, οπότε γυρνάμε στη Βόρειο Κορέα» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

«Το τίμημα της ιδιωτικοποίησης, θα είναι πάντα χαμηλότερο από την πραγματική αξία» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αντιμετωπίζοντας το νερό ως «κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

«Η τρικομματική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, θέλει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων με όρους διαφάνειας. Και η σημερινή πρώτη παρουσία των μελών του ταμείου για την πρώτη εταιρεία, αποτελεί μιαν έμπρακτη απόδειξη πως κάναμε πολύ σωστή επιλογή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ).

Keywords
Τυχαία Θέματα