Τα σκληρά μέτρα δείχνουν… εκλογές

08:36 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που επιστρέφει στις 29 Σεπτεμβρίου θα είναι σκληρές, καθώς η Ουάσιγκτον προιδεάζει για λήψη εκτεταμένων και επώδυνων μέτρων σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Το ΔΝΤ μέσα από τις σελίδες της έκθεσής του, βάζει θέμα απολύσεων τόσο σε ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα, ζητά περισσότερους υπαλλήλους σε καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά και νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις και επιδόματα.

Οξύμωρο μοιάζει το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον που «συστήνει» αυτές τις συνταγές εκτιμά και ότι τα συγκεκριμένα ολέθρια μέτρα μπορεί να οδηγήσουν την χώρα ακόμη μέχρι και τις εκλογές!
Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα με το χρηματοδοτικό «κενό» που εκτιμάται σε 10,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.
Οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού κραδαίνουν για πολλοστή φορά τη δαμόκλειο σπάθη των νέων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και παροχές, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή και οι δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Παράλληλα, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και επιτάχυνση της κινητικότητας. Το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένο ότι από τους πρώτους 4.250 υπαλλήλους που ήδη πέρασαν σε διαθεσιμότητα, οι 2.000 θα φύγουν από το Δημόσιο.
Αίσθηση πάντως προκαλεί και η αναφορά του Ταμείου σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης στην Ελλάδα, « το οποίο παραμένει πολύ άκαμπτο, ιδίως όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις».
Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει «κόκκινη κάρτα» στην ελληνική πλευρά για την απογοητευτική εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τις πολιτικές παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις και τη σημαντική υστέρηση στις επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης, όπου μόλις ένας από τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τέλη Ιουνίου επιτεύχθηκε.
Ιδιαίτερα αιχμηρό εμφανίζεται το Ταμείο στο θέμα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ), του οποίου την αποδοτικότητα αμφισβητεί προκαταβολικά σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο απʼ ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση: «Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν ένα σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους επόμενους μήνες το οποίο να αντικαταστήσει από το 2014 το ισχύον σύστημα χωρίς σημαντικές απώλειες εσόδων».

Keywords
Τυχαία Θέματα