Τα μηνύματα Παπούλια και κομμάτων για το Πολυτεχνείο

Κάρολος Παπούλιας

«Θα επιλέξω φέτος να σταθώ στην τελευταία κραυγή των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου: “Είμαστε άοπλοι”. Ο αγώνας τους ήταν αποφασιστικός και δυναμικός αλλά ειρηνικός, δεν προέταξαν βία, υπέστησαν βία», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισημαίνει πως «έδωσαν μια ηρωική μάχη για τη δημοκρατία, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να κερδίσουν παλλαϊκή αποδοχή και τον σεβασμό κάθε πολίτη».

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

καταλήγοντας σημειώνει ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησαν την ελευθερία όλων μας και πήραν πάνω τους τη συλλογική υπόθεση είναι βαθιά διδακτικός- πέρασαν σαράντα χρόνια και ακόμη προκαλεί συγκίνηση και δέος η εικόνα των άοπλων μπροστά στα τανκς».

ΝΔ

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, δήλωσε ότι «τιμούμε, στις 17 Νοεμβρίου, τους αγώνες της νέας γενιάς για Παιδεία και Δημοκρατία. Βγάζουμε, όμως, και τα ουσιαστικά διδάγματα. Για διαρκή αναβάθμιση της Παιδείας που μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο με ανοιχτά Πανεπιστήμια. Για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η νέα προοπτική και να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των Ελλήνων. Αλλά και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, μακριά από άκρα και ακρότητες».

ΣΥΡΙΖΑ

«Σε μια περίοδο όπου η δικομματική κυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με τη δημοκρατία να συρρικνώνεται και τον αυταρχισμό και την καταστολή να αποτελούν καθημερινότητα, η μόνη διέξοδος, για τους εργαζομένους και τη νεολαία, είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση, η ρήξη και η συλλογική αντίσταση απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του μήνυμα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά, αγωνιστικά και ειρηνικά την Κυριακή 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ

«Φέτος, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, η μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία είναι πάντα ενεργή. Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να τιμηθεί η επέτειος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, προσθέτει, ότι «η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία, έχει πλέον την αποφασιστικότητα που απαιτείται προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει και τη δημοσιονομική κρίση αλλά και την κρίση αξιών και συμπεριφορών, που την ταλανίζει εδώ και καιρό».Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει πως «οι θεσμικές εγγυήσεις που είναι σύμφυτες με τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου έχουν μεγάλη σημασία, ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία έχει διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και της κοινωνικής συνοχής».

ΔΗΜΑΡ

Τα αιτήματα της εξέγερσης του 1973 για ισότητα και δημοκρατικά δικαιώματα, παραμένουν ορόσημα και περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, τονίζει στο μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ. «Η νέα γενιά σήμερα, μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία. Βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται, αλλά αρνείται να τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας», επισημαίνει και προσθέτει ότι αρνείται να αποτελέσει «τη χαμένη γενιά» και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέλλον που της αξίζει.

«Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει στα ψευδοδιλλήματα και τον λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται», καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημειώνει πως «ο ηρωικός ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 συνεχίζει να φλογίζει τις καρδιές όλων όσοι δεν βολεύονται με την αδικία, τη βαρβαρότητα που φέρνουν στο λαό και τη νεολαία η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματά τους».

Το ΚΚΕ καλεί «σε συστράτευση και συμπόρευση για να δυναμώσει τώρα η λαϊκή συμμαχία μεταξύ της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη διαγραφή όλου του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την εργατική – λαϊκή εξουσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα