Τα ευρωπαϊκά σχέδια του Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσει σήμερα τον Κάρολο Παπούλια για την υποψηφιότητά του, ενώ προετοιμάζει ήδη πυκνό πρόγραμμα περιοδειών ανά την Ευρώπη από τις αρχές Ιανουαρίου και καταστρώνει, με τους συνεργάτες του, τη στρατηγική της προεκλογικής καμπάνιας που θα ακολουθήσει.

Μέτωπο με Μέρκελ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει, κατά πληροφορίες, να εμφανιστεί ως ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος του «δόγματος Μέρκελ» στην Ευρώπη σε όλες τις εμφανίσεις του σε

διεθνές κοινό. Εξάλλου,β κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του ΚΕΑ θα έχει η αντίθεση στην πολιτική της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, ενώ στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να διευρύνει την πολιτική του –έξω από το πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς- στις χώρες του Νότου. Η δημιουργία μιας «συμμαχίας του Νότου» βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα και, ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μεγάλες περιοδείες στον Νότο, ήτοι στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Μάλτα. Παράλληλα, με την αφειδώλευτη στήριξη της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί και στη Γερμανία, προκειμένου να απευθυνθεί στους «δύσκολους» Γερμανούς ψηφοφόρους, ενώ αναμένεται να παραβρεθεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΕΑ και στο Παρίσι –κάτι που έχει ήδη κανονίσει με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΕΑ, Πιερ Λοράν.

Στο στόχαστρο ο Βενιζέλος

Ιδιαίτερη στρατηγική θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Παρά την καλή σχέση που έχει με τον νυν πρόεδρο της Ευρωβουλής και ανθυποψήφιό του, Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει από τον Σουλτς θέσεις και δηλώσεις που θα φέρνουν σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, που ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια με τον Γερμανό πολιτικό. Θεωρείται, εξάλλου, δεδομένο ότι ο Σουλτς, αν προκληθεί θα ταχθεί υπέρ ενός νέου Μνημονίου για την Ελλάδα και στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως θα είναι εύκολο έργο να αναδείξουν τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του οικογένεια, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Στόχος τα debate

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει και στις απευθείας μεταδιδόμενες τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων, προκειμένου να διευρύνει το ακροατήριό του. Πάντως, αν και η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει να διεξαχθεί το πρώτο debate στην ελληνική πρωτεύουσα,τον προσεχή Μάρτιο, όλα δείχνουν πως η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Και αυτό είναι εύλογο, αφού η πρόταση για το debate αφορά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο Δουβλίνο στις 7 Μαρτίου. Αυτό, αυτομάτως, συνεπάγεται πως ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν εκ μέρους της ευρω-Δεξιάς θα έχει μερικές μόλις ημέρες να προετοιμαστεί για το πρώτο debate, κάτι που είναι μάλλον ανέφικτο. Πάντως, ανεξαρτήτως του αν θα διεξαχθεί τηλεμαχία στην Αθήνα, θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν τουλάχιστον δύο τέτοιες συζητήσεις, στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει τα ρέστα του, με στόχο να καταφέρει να αποσπάσει διψήφιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα