«Τα χειρότερα με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά έχουν περάσει»

17:54 6/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης επισημαίνει ότι, τα χειρότερα έχουν περάσει με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά.

Υποστηρίζει ότι, χρήζει μελέτης η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας, καθώς η δόνηση, που σημειώθηκε την Πέμπτη, έρχεται μετά από μία περίοδο δύο-τριών μηνών, όπου και τότε παρατηρήθηκε ακολουθία σεισμών.

Παράλληλα αποσυνδέει τη δόνηση στην Αμφίκλεια από τους σεισμούς στο νησί του Ιονίου.

«Στην Κεφαλονιά ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό», δηλώνει ο κ. Τσελέντης.

Την ίδια ώρα αρκετοί σεισμολόγοι επαναλαμβάνουν ότι, η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα, στην οποία οι σεισμοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης.

Ο διδάκτορας σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρος Τάσσος υπογραμμίζει, πως η σεισμική δραστηριότητα στη Κεφαλονιά έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, που συνδέεται άμεσα με την υγιεινή και την ασφάλεια των πολιτών.

Απαιτείται, προσθέτει, η λήψη μέτρων όπως ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί προσεισμικοί έλεγχοι κτηρίων με προτεραιότητα τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία, εφαρμογή σχεδιασμού άμεσης αντίδρασης και γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής στην περίπτωση σεισμού, αλλά και ενημέρωση γύρω από το φαινόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα