ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Την αποκατάσταση των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον διορισμό ενός εσολαβητή που θα υποστηρίζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα, ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα η Ε.Ε.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή του με τον  Πόντα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επανέλαβε τις «σοβαρές του ανησυχίες», κυρίως για τον «σεβασμό του κράτους δικαίου, για τη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και για το ρόλο του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Ο Βίκτορ Πόντα από την πλευρά του υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής

Ένωσης, για να εξαλειφθούν οι ανησυχίες της σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα του, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα απαντήσω στην Επιτροπή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και αύριο, για να δώσω απαντήσεις και να δείξω στην Επιτροπή τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης να εκπληρώσει όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες» είπε και πρόσθεσε: «Ζήτησα από τον κ. Μπαρόζο να μου πει ποια είναι τα συγκεκριμένα σημεία για τα οποία είχε ανησυχίες…Του είπα: Δεν θα αμφισβητήσω, δεν θα συγκρουστώ μαζί σας, θα λάβω αμέσως τις αποφάσεις για να εξαλείψω τις ανησυχίες σας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε είχε εκφράσει τον προβληματισμό της για τη νομιμότητα των διαδικασιών που οδήγησαν σε αποπομπή τον πρόεδρο της χώρας Τράιαν Μπασέσκου.

Την ίδια ώρα με αφορμή την πολιτική κρίση στη Ρουμανία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η συμφωνία με την ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να ισχύει.

Η συμφωνία της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βάσει της οποίας υπάρχει διαθέσιμη μια ροή πιστώσεων προς τη χώρα (stand-by arrangement, SBA) εξακολουθεί να ισχύει ανεξαρτήτως της πολιτικής κρίσης η οποία σχετίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπέμψει τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, όπως δήλωσε ένα ανώτατο στέλεχος του Ταμείου σήμερα.

«Έχουμε μια συμφωνία. Ισχύει ακόμη. Η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει να εννοηθεί κάτι άλλο, οπότε εξακολουθεί να ισχύει. Νομίζω οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι χωριστές από αυτό. Επικεντρωνόμαστε στο οικονομικό πρόγραμμα» δήλωσε η Νέματ Σαφίκ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας διάσκεψης στη Βιέννη.

Σημειώνεται ότι Η Ρουμανία είχε συνάψει μια συμφωνία για την δημιουργία μιας προληπτικής ροής πιστώσεων ύψους 5 δισ. ευρώ με το ΔΝΤ πέρυσι. Αν και το Βουκουρέστι δεν αναμένει ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή τη ροή πιστώσεων, θεωρείται ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει ύφεση.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα