ΣΥΡΙΖΑ: ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σε… «win-win situation» έχουν αναδειχθεί οι αυριανές εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που θα εκλέξει, αφού ακόμη κι αν έρθει δεύτερος, θα αναδείξει κοινοβουλευτική ομάδα μεγαλύτερη από τους 52 βουλευτές που είχε στην… Βουλή των δυο ημερών που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης

Μαΐου.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό περί το 25%, αναμένεται να εκλέξει περί τους 75 βουλευτές, 23 περισσότερους από τους βουλευτές που εξέλεξε στην περασμένη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εκτός των Μανόλη Γλέζου και Θεανούς Φωτίου, στη Βουλή αναμένεται να μπει και ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, ενώ στην Α’ Αθήνας, εκτός των Αλέξη Τσίπρα, Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Βούτση, βουλευτές θα εκλεγούν πιθανότατα η Μαρία Μπόλαρη και ενδεχομένως και ο Γιάννης Μπαλάφας.

Στη Β’ Αθήνας, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αναδείξει 9 βουλευτές (Σακοράφα, Κουρουμπλής, Παπαδημούλης, Δραγασάκης, Δούρου, Στρατούλης, Βαλαβάνη, Τατσόπουλος, Τσακαλώτος) αναμένεται να μπουν στη Βουλή ο Στάθης Παναγούλης, ο Απόστολος Αλεξόπουλος και η Χαρά Καφαντάρη. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, στους Κουράκη, Γαϊτάνη, Αμανατίδη αναμένεται να προστεθεί και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης, εκτός της επανεκλεγείσας Λίτσας Αμμανατίδου, στη Βουλή θα εκλεγεί και ο Στράτος Πλωμαρίτης.

Στην Α’ Πειραιά, εκτός του Θοδωρή Δρίτσα, στη Βουλή θα μπει και η Ελένη Σταματάκη, ενώ αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει και 3η έδρα στη Β’ Πειραιά, εκτός των Λαφαζάνη και Βαμβακά στη Βουλή θα μπει και η Εύη Καρακώστα. Ο τρίτος στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Πάντζας επίσης αναμένεται να εκλεγεί βουλευτής.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της υπόλοιπης χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει δεύτερος, έχει λαμβάνειν έδρες στην δεύτερη και την τρίτη κατανομή σε περιφέρειες που είναι μεγαλύτερες από 4εδρικές-5εδρικές. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πρόβλεψη θα εκλεγεί βουλευτίνα Σερρών η Αφροδίτη Σταμπούλη, στη Λάρισα εκτός της Ηρούς Διώτη θα εκλεγεί και ο Δημήτρης Γελαλής, στη Μαγνησία ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και στα Τρίκαλα η Παναγιώτα Δριτσέλη.

Πιθανότητες εκλογής έχει και η δεύτερη, πίσω από τον εκλεγέντα Γιώργο Βαρεμένο, στη λίστα της Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου, όπως και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, τρίτος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα. Ο δεύτερος στη λίστα Ευβοίας, πίσω από τον Βαγγέλη Αποστόλου, Γιώργος Ακριώτης έχει επίσης πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής, ενώ στην Κρήτη, μετά τον Μιχάλη Κριτσωτάκη στο Ηράκλειο φιγουράρει για μια θέση στη Βουλή η Μαρία Διακάκη και η Βάλια Βαγιωνάκη στα Χανιά, πίσω από τον ήδη εκλεγέντα Γιώργο Σταθάκη. Επίσης, βουλευτής αναμένεται να εκλεγεί και στην Πρέβεζα και ο δημοσιογράφος Κώστας Μπάρκας, αφού όλα δείχνουν ότι ακόμη και αν έρθει δεύτερος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει έδρα στην εν λόγω περιφέρεια.

Η περίπτωση πρωτιάς

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος το νήμα των αυριανών εκλογών, τότε αναμένεται να έχει ποσοστό τουλάχιστον 28%, ενώ οι έδρες του

Keywords
Τυχαία Θέματα