ΣΥΡΙΖΑ: Αναζήτηση συμμαχιών και εταίρων

Στενά παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς μετά την πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Ευρωεκλογές, το ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσετε, αν έρθετε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές» επανέρχεται δριμύτερο προς την Κουμουνδούρου.

Το πρόβλημα των συμμαχιών αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικότερα «αγκάθια» του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς την εξουσία. Σε αυτή την

εκτίμηση έχει καταλήξει η ηγετική ομάδα του κόμματος, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι όσο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει «έλλειψη» δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, τόσο μειώνεται η «κυβερνησιμότητα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διεργασίες

Τούτου δοθέντος, η φράση του Γιάννη Δραγασάκη στο Έθνος της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία «δε μας αφήνουν αδιάφορους οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά» αποτυπώνει πλήρως το πώς παρακολουθεί η Κουμουνδούρου τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ΔΗΜΑΡ. Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ικανοποίηση τον Φώτη Κουβέλη να μετατοπίζεται προς τα αριστερά, αφού και χθες, μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την ανάγκη ενός μπλοκ εξουσίας «της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά». Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου «κυνηγούν» ιδιαιτέρως και τις πληροφορίες που θέλουν «παπανδρεϊκούς», κυρίως, βουλευτές να συντρώγουν και να «ζυμώνονται» με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ερήμην της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα… Βενιζέλος

Πάντως, παρά το έντονο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έδειξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να «επαναπαυθεί» στη διαφαινόμενη «διαθεσιμότητα» της Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτό διότι η ΔΗΜΑΡ κατέγραψε ποσοστό μόλις 1,2% και είναι εξαιρετικά δύσκολο –όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον- να καταφέρει να εισέλθει στην επόμενη Βουλή. Άρα, μοιραία για τον ΣΥΡΙΖΑ η αναζήτηση «κεντροαριστερών» συμμάχων δεν περιορίζεται στη ΔΗΜΑΡ, αλλά επεκτείνεται σε όλη την Κεντροαριστερά. Στην Κουμουνδούρου αποτελεί κοινή πεποίθηση πως όσο κρατά αυτή η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, οι κινήσεις προσέγγισης θα είναι δύσκολες και περιορισμένες. Ωστόσο, εκφράζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η ελπίδα πως οι «εξ αριστερών» πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσουν εν τέλει σε αλλαγές στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη –έστω μετεκλογικά- και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα σταματήσει, κάποια στιγμή, να αποτελεί το «βαρίδι» της υπόθεσης ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα