Συνθετικό αέριο από «καθαρή» καύση αποβλήτων

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμοι να χτίσουν ένα εργοστάσιο καθαρής ενέργειας που μπορεί να παράγει το 1/10 των καυσίμων που απαιτεί μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων. Τα απόβλητα τοποθετούνται σε έναν εξαερωτή, όπου υφίσταται μια χημική μετατροπή στους 800 βαθμούς Κελσίου. Ένας φανός πλάσματος τα μετατρέπει στη συνέχεια σε συνθετικό αέριο.

«Το πλάσμα είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό τόξο

υψηλής θερμοκρασίας. Είναι ένα τόξο που χτυπάει σαν την αστραπή. Το πλάσμα, αναφέρεται ως η τέταρτη κατάσταση της ύλης. Είναι ένα ιδιαίτερα ιονισμένο, υψηλής θερμοκρασίας αέριο. Το χρησιμοποιούμε για να διασπάσουμε τη μακριά αλυσίδα των οργανικών μορίων που βρίσκονται σε ένα αέριο» αναφέρει ο Ρολφ Στάιν, διευθύνων σύμβουλος στην Advanced Plasma power.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πολύ πιο αποδοτική από την επεξεργασία του άνθρακα και την αποτέφρωση. Επιπλέον, το αέριο που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στις μηχανές υγραερίου των αυτοκινήτων. Το συνθετικό αέριο είναι επίσης μια μεταφορική λύση πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

«Αυτά τα συστατικά, όταν αποτεφρώνεις κάτι, παράγουν συνήθως στάχτη. Αυτή η στάχτη πρέπει να απορριφθεί και αυτό ενέχει προβλήματα. Περιέχει βαρέα μέταλλα και διηθήσιμες ουσίες. Αντίθετα, η διαδικασία του πλάσματος αερίου παίρνει τα συστατικά της στάχτης και τα μετατρέπει σε υαλοποιημένο υλικό. Αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στην αγορά» επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Τέιλορ, τεχνικός διευθυντής της Advanced Plasma power.

Αποτέλεσμα αυτής της καινοτομίας είναι ότι τίποτε δεν πάει χαμένο, καθώς το τελικό κατάλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνολικό αδρανές υλικό στην βιομηχανία κατασκευών, όπως για παράδειγμα για την επένδυση σωλήνων. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι υπάρχουν περίπου δύο δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων που βρίσκονται στις βρετανικές χωματερές, καταλαβαίνουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να είναι το χρυσωρυχείο του μέλλοντος.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα