Μετά το χάος στο Taxis έρχονται οι παρατάσεις

Το «κουρασμένο» taxis δεν άντεξε με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν περίπου 17.000 φάκελοι στοιχείων ακινήτων, όπως αποκάλυψε το matrix24.gr. Με τα δεδομένα αυτά και προκειμένου να μην παρουσιασθεί ακόμα ένα πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιθανόν να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσης 2012 που λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Πάντως από

το επόμενο έτος, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα τις συναλλαγές τους στην εφορία. Φέτος, υπόχρεοι σε υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών είναι:

-Οι επιτηδευματίες.

-Το Δημόσιο, κάθε άλλο νομικό πρόσωπο μη επιτηδευματίας κλπ.

-Οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

-Οι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίου μεριδολογίου γιατρών.

-Οι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίου αποθήκευσης.

-Οι υπόχρεοι σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet.Στις περιπτώσεις που έχει γίνει διακοπή επιτηδεύματος και δεν υπάρχει ενεργός κωδικός στο Taxisnet οι συγκεντρωτικές καταστάσεις μπορούν να υποβληθούν στην ΔΟΥ αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (δισκέτα) .

Όσοι εντοπιστούν, μετά από ηλεκτρονική διασταύρωση με τις δηλώσεις που υπέβαλαν πελάτες ή προμηθευτές τους, ότι δεν υπέβαλαν δήλωση ή την υπέβαλαν με ανακριβή στοιχεία, απειλούνται σε «τσουχτερά» πρόστιμα.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις καταγράφονται οι αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και άλλα δικαιώματα.

Στις καταστάσεις αυτές δεν δηλώνονται:

-Συναλλαγές, εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου (τιμολογίου κλπ) που έχει εκδοθεί γι’ αυτές δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

-Οι λιανικές πωλήσεις ακόμη και εάν έχει εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί τέτοιο τιμολόγιο, για λόγους συμφωνίας, μπορεί να αναγράφεται στο τέλος της συγκεντρωτικής κατάστασης, όχι όμως με τις συναλλαγές του Δημοσίου και των λοιπών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα