«ΣΥΝΝΕΦΑ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η απόρριψη του σχεδίου ανταλλαγής των ομολόγων και η περιορισμένη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου πονοκεφαλιάζουν τις τράπεζες καθώς αυξάνουν δυσανάλογα το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης – Προβληματισμός για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Προβληματισμό προκαλούν στις διοικήσεις των τραπεζών οι πληροφορίες ότι κυβέρνηση και τρόικα απέρριψαν το σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων

αλλά και την εποπτική αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου κινήσεις που θα ελάφρυναν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης κατά 13 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσουν από την αγορά οι τράπεζες είναι κατά πολύ μεγαλύτερα αυξάνοντας κατακόρυφα την δυσκολία για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν «κλειδώσει» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα τις παρουσιάσει στους τραπεζίτες την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί.

«Είναι βέβαιο», σημειώνει στέλεχος τράπεζας, «ότι το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων θα οδηγήσει στη έκδοση πολλών εκατομμυρίων μετοχών με αποτέλεσμα αφενός την απαξίωση των μετοχών των τωρινών μετόχων και αφετέρου θα τρομάξει τους υποψήφιους νέους επενδυτές. Η επιτυχία των αυξήσεων θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση».

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε επεξεργαστεί τέσσερα εναλλακτικά σχέδια για την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να αντιμετωπιστεί το λογιστικό πρόβλημα που δημιουργούν οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων. Σήμερα οι εγχώριες τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ τα οποία ωστόσο διαπραγματεύονται στις 35 μονάδες βάσης που αντιστοιχεί σε τρέχουσα αξία 4,9 δισ. ευρώ, βαρύνοντας τις τράπεζες με λογιστικές ζημιές ύψους 9,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον 4 δις. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν οι τράπεζες από την εποπτική αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αποφάσισε να το υιοθετήσει εν μέρει και να δώσει το πράσινο φως για την κατά το ήμισυ αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε οι επιπτώσεις στην χρηματιστηριακή αγορά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα είναι σημαντικές. Σύμφωνα με αναλυτές η αγορά είχε προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό το σχέδιο της ανταλλαγής ομολόγων και την ελάφρυνση του βάρους της ανακεφαλαιοποίησης και η διάψευση των σχετικών προσδοκιών θα προκαλέσει μια απογοήτευση στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα