Σύγκρουση Τσίπρα-Σαμαρά μέσω… Ευρώπης

08:46 7/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τα όσα έγιναν χθες μεταξύ της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης των ευρωβουλευτών που έχουν αναλάβει να «εξετάσουν» τα λάθη της τρόικας στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ενδεικτικά της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σκληρό τρόπο στην κυβέρνηση καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «έβαλε το χέρι του» προκειμένου να αναβληθεί η επίσκεψη των ευρωβουλευτών Κάρας και Νγκοκ. «Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του Προέδρου του

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου. Την κυριεύει ο φόβος μπροστά στο καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και γεννά καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Εξίσου σκληρή ήταν και η απάντηση της κυβέρνησης, με τον Σίμο Κεδίκογλου να κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι «αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο», να της καταλογίζει πως είναι «κολλημένη με θεωρίες συνωμοσίας» και να αποφαίνεται πως «προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά».
Στο θέμα παρενέβη, μέσω του εκπροσώπου του, και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, υποστηρίζοντας ότι ήταν αποκλειστικά δική του η απόφαση να αναβληθεί η επίσκεψη των «ευρω-εξεταστών», προκειμένου τα συμπαράσματα της έρευνάς τους να μην επισκιαστούν από τις εκδηλώσεις για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Το ατού της προεδρίας…

Το χθεσινό «θερμό επεισόδιο» είναι ενδεικτικό της συνέχειας στην πολιτική σύγκρουση των δύο πλευρών. Εξάλλου, αμφότεροι οι μονομάχοι έχουν έναν ευρωπαϊκό «άσσο» στα μανίκια τους, που τους επιτρέπει να μεταφέρουν στο ευρωπαϊκό γήπεδο την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει και των Ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει καταστήσει σαφές με όλες τις δηλώσεις και τα μηνύματά του, θα εκμεταλλευθεί πολιτικά –ευλόγως, όπως έκαναν όλοι οι πρωθυπουργοί που προήδρευσαν της Ε.Ε.- το γεγονός ότι η Ελλάδα προεδρεύει. Μάλιστα, με το «επιχείρημα» του φόρτου εργασίας της ελληνικής προεδρίας, η κυβέρνηση εφέρετο αποφασισμένη να ζητήσει ακόμη και «μορατόριουμ» από τους δανειστές σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για νέα μέτρα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τις νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τις πληροφορίες, θα επιχειρήσει μέσω της προεδρίας να «ξαναστήσει» το περίφημο «success story», που έχει προς το παρόν ατονήσει πολιτικά και επικοινωνιακά.

…και η υποψηφιότητα για την Κομισιόν

Στον αντίποδα, τον δικό του ευρωπαϊκό «άσσο» στο μανίκι θα τραβήξει και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευθεί επίσης στο έπακρο –και επίσης ευλόγως..- την υποψηφιότητά του εκ μέρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. Παρότι το ΚΕΑ δεν είναι «κόμμα εξουσίας» στο Ευρωκοινοβούλιο, η υποψηφιότητα δίνει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να περιοδεύσει ανά την Ευρώπη, να ακουστεί η φωνή του σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να μιλήσει για «μέτωπο των χωρών του Νότου» και, κυρίως, να ενισχύσει το διεθνές του προφίλ, διευρύνοντας και τον κύκλο των συνομιλητών του στο εξωτερικό. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη αποφασίσει μία προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία θα ταυτίζουν την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά με την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα επιφυλάσσουν στον Αλέξη Τσίπρα τον ρόλο του εκφραστή της άποψης για μια «άλλη Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε θα φεισθεί κριτικής και για τους Σοσιαλιστές-Σοσιαλδημοκράτες, επικαλούμενος τις απογοητευτικές επιδόσεις του Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά και τους «συμβιβασμούς» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε ό,τι αφορά το αίτημα για «άλλη Ευρώπη», προκειμένου να κερδίσουν στη διαπραγμάτευσή τους με την κ. Μέρκελ περισσότερους πόντους στην εγχώρια πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα