Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική ατζέντα

08:37 6/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω κορυφαίων στελεχών του, διαψεύδει διαρρήδην τα περί «κοινωνικής στροφής». «Τι σημαίνει κοινωνική στροφή; Αριστερά είμαστε, πάντα στο πλευρό της κοινωνίας βρισκόμασταν», σημειώνει στο matrix24.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν και στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά και στη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών,

συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί πλέον να επενδύσει πολιτικά στην κοινωνική ατζέντα και στη λεγόμενη «καθημερινότητα». Εξάλλου, με δεδομένο ότι τα κοινωνικά μέτωπα πολλαπλασιάζονται για την κυβέρνηση (μόλις χθες αποφασίστηκε επιστράτευση δεύτερης κατηγορίας εργαζομένων μέσα σε ένα δεκαήμερο…) και τα μέτρα του Μνημονίου 3 τώρα αρχίζουν να γίνονται αισθητά στην κοινωνία, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η καθημερινότητα θα αναδειχθεί ως το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
«Η κυβέρνηση εξάντλησε την περίοδο χάριτος μετά την εκταμίευση της δόσης. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Με τη φράση αυτή συμπυκνώνεται η κυρίαρχη εκτίμηση στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα για το επόμενο διάστημα και για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήδη στρίβει το τιμόνι του κόμματος προς τα κοινωνικά προβλήματα. Ήδη προχθές επισκέφθηκε μπλόκο αγροτών και τους δήλωσε τη συμπαράστασή του, ενώ χθες κατέθεσε στη Βουλή δύο ερωτήσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος, αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα και την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, για σήμερα προγραμματίζεται μεγάλη κινητοποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς τους επιστρατευμένους ναυτεργάτες, στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Με το βλέμμα στην απεργία

Αν και η καθημερινότητα δεν έχει γίνει ακόμη εκρηκτική για την κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη γίνεται πολλή συζήτηση για την πανελλαδική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου, που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, όπως φάνηκε από τις εισηγήσεις πολλών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και από τοποθετήσεις βουλευτών στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να γίνει αυτή η απεργία η «αρχή του τέλους της κυβέρνησης», όπως λένε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η κινητοποίηση στελεχών και μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη αρχίσει, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα ηχηρό «παρών» στα συλλαλητήρια της 20ης Φεβρουαρίου.
Συν τοις άλλοις, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωστρέφεια σηματοδοτεί την επιθυμία της ηγεσίας του κόμματος να πραγματοποιήσει «φυγή προς τα εμπρός» από δύο φθοροποιά για το κόμμα φαινόμενα: πρώτον, από την ατζέντα «νόμου και τάξης», την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση και δεν αποτελεί την «έδρα» του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, από τη συζήτηση περί κατάργησης, ακύρωσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, η οποία έχει φουντώσει στο εσωκομματικό πεδίο, προκαλώντας εσωστρέφεια.

Keywords
συριζα, ατζεντα, σημαίνει, επιστρατευση, μνημονιο, τσιπρας, βουλη, επιδοματα, πειραιας, απεργια, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια ταξι, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, μπλοκα αγροτων, κοινωνια, βλεμμα, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, διαστημα, δωσει, εκτιμηση, εξωστρεφεια, επιθυμια, η στροφη, κυβερνηση, κομμα, λογο, μπλοκο, παντα, πεδιο, προβληματα, πρωι, συζητηση, συγκεντρωση, ερωτησεις, σημαίνει
Τυχαία Θέματα