Στροφή προς το Ισλάμ

Παλιός ποδοσφαιριστής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγαπάει το ποδόσφαιρο, το οποίο δεν απαγορεύεται από το Ισλάμ (εξαιρουμένων των γυναικών), ενώ (άγνωστο γιατί) επιχειρεί να απαγορεύσει τη «συμβίωση» αγοριών και κοριτσιών σε κοινές φοιτητικές εστίες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ισλαμιστές είναι ευάλωτοι σε παρόμοια ζητήματα, είναι πολύ πιθανόν ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να κολακεύσει τους ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τόσο με την απαγόρευση φοιτητριών και φοιτητών, όπως Απαγόρευσε τις πωλήσεις και τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου αποβλέπει

στην άρση της επί μακρόν απαγορευμένης μουσουλμανικής μαντίλας. Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται με την πλάτη στον τοίχο : οι νεωτερισμοί δεν τον ωφελούν, ενώ από την άλλη, αντί να κοιτάζει μπροστά, στρέφει τη ματιά του προς συντηρητικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, το 2οο4 το Κόμμα του αποπειράθηκε να ρυθμίσει μια νομοθεσία περί απαγορεύσεως της μοιχείας που αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά από διαμαρτυρίες και κλίμα κατακραυγής. Πλην όμως, ο συντηρητισμός του αυτή τη φορά στράφηκε προς τους φοιτητικούς κοιτώνες, ζήτημα δηλαδή που είχε ξεσπάσει στη Ναντέρ του Παρισιού ως απαίτηση αγοριών και κοριτσιών που έβγαλε το φοιτηταριό στους δρόμους με τις γνωστές πολιτικές συνέπειες. Ο Ερντογάν φρονεί (τύποις τουλάχιστον) ότι οι αξίες που ασπάζονται οι συντηρητικοί δεν επιτρέπουν παρόμοιες ελευθεριακές συμπεριφορές.

Οι ιστότοποι και τα tweet πλημμύρισαν από αντιδράσεις που θεωρούν τις προτάσεις του πρωθυπουργού ως αμφιλεγόμενες και εκτός εποχής. «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τώρα επιλέγετε να θίξετε το ζήτημα των κοιτώνων, εσείς, που απελευθερώσατε σε αυτή τη χώρα τη μοιχεία». Στη συνέχεια, άλλος χρήστης σχολιάζει καυστικά: «Η μοιχεία είναι ελεύθερη σε τούτη τη χώρα. Πολλοί συντηρητικοί παντρεύονται δύο γυναίκες, ο βιασμός των παιδιών δεν απαγορεύεται και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ελεύθερος να σκοτώσει κάποια γυναίκα, αλλά θα απαγορευτούν οι κοιτώνες όπου μπορούν να φιλοξενούνται φοιτητές και των δύο φύλων»

Ωστόσο ο πλέον δηκτικός αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που επισημαίνει ειρωνικά : «Κοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για δημοκρατία. Εάν ο Ερντογάν παρακολουθούσε τις γυναίκες από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε θα μπορούσε να συμφωνήσουμε. Ωστόσο κάνει μπανιστήρι σπίτι μας. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει πρωθυπουργός μπανιστιρτζής».

Keywords
Τυχαία Θέματα