Στο βαθύ κόκκινο το Χ.Α.

Ανώμαλη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα πραγματοποιήθηκε χθες στη Σοφοκλέους. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με μεγάλες διαρροές, απελευθέρωσε και πάλι το φάντασμα της πολιτικής αβεβαιότητας, οδηγώντας τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης «γκρεμίστηκε» κάτω από το επίπεδο των 800 μονάδων, κλείνοντας στις 794,67 μονάδες καταγράφοντας πτώση 3,77%. Σημειώνεται ότι κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης βρέθηκε στις 783 μονάδες καταγράφοντας απώλειες άνω του 5%. Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών

με το δείκτη του κλάδου να κλείνει με απώλειες -12,07% θυμίζοντας… περιφέρεια. Η βύθιση των τραπεζικών μετοχών συμπαρέσυρε και τον δείκτη των ισχυρών, FTSE-20, ο οποίος έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 5,3%.

Δυο ήταν τα μεγάλα βαρίδια για την αγορά: η επάνοδος της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα και η απρόσμενη αποστασιοποίηση των εταίρων μας που παρέπεμψαν για το Δεκέμβριο, και υπό προϋποθέσεις, την εκταμίευση της δόσης. Είναι φανερό πως οι ξένοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι ακριβώς θα γίνει καθώς ΕΕ και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει για το πώς το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που έχει αποδυναμωθεί αποφασιστικά η εμπιστοσύνη των εταίρων στην συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι πιθανό, να απαιτήσουν νέες εξασφαλίσεις πριν εκταμιεύσουν τα χρήματα. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα καθεστώς βεβαιότητας που παραπέμπει στην περασμένη άνοιξη, συνθήκες που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για το χρηματιστήριο.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές, σημειώνουν ότι η τάση έχει μεταβληθεί σε πτωτική και υπογραμμίζουν ότι για να επανέλθει η αισιοδοξία απαιτείται αφενός η αποκατάσταση της κυβερνητικής συνοχής και αφετέρου μια ισχυρή ένεση αισιοδοξίας από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα