ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ EUROGROUP: ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ- ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιώργος Ζανιάς κατά κύριο λόγο θα ακούσει τι έχουν να πουν οι πιστωτές για την εφαρμογή των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν τους περασμένους μήνες (prior actions) αλλά και το φορολογικό και την φοροδιαφυγή. Θα σκιαγραφηθούν και οι διευκολύνσεις, κυρίως όμως το άν θα εκταμιευτεί το  1 δισ. ευρώ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο τραπέζι του Eurogroup όμως -όπως όλα δείχνουν- θα πέσουν τρία βασικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα:

-Η παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά 2 χρόνια, δηλαδή από το

2014 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πέσει κάτω από το … στο 2016. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να σηκώσουν λιγότερα βάρη, αφού περικοπές δαπανών και φόροι θα «σπάσουν» σε βάθος τετραετίας. Για να είναι εφικτό αυτό θα πρέπει να δοθεί πρόσθετη βοήθεια από την τρόικα που υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται από 16 μέχρι και 20 δισ. ευρώ.. Το ποσό αυτό θα καταχωριστεί στο χρέος. Η επίτευξη των στόχων θα κρίνει και το εάν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα πέρα από αυτά που θα συμφωνηθούν με βάση το νέο «ελαστικό» μνημόνιο.

-Στο Λουξεμβούργο θα συζητηθεί και η ενίσχυση του αναπτυξιακού «πακέτου» ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

-Στο τραπέζι θα πέσει και πιθανή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ώστε η Ελλάδα να καταβάλλει λιγότερους τόκους ετησίως.

Σήμερα η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών μπορεί να πάρει και την απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που έχει «παρακρατηθεί» από την EFSF από την δόση του Μαΐου.

Μια πιθανή αναθεώρηση όμως των επώδυνων μέτρων στα εργασιακά, τις συντάξεις ή το φορολογικό, ουσιαστικά θα τεθεί επί τάπητος με την έλευση των επικεφαλής της τρόικα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Από την πλευρά τους όμως οι πιστωτές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα θυμίσουν ότι απαιτείται συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή απολύσεις και «λουκέτα» σε αχρείαστους δημόσιους φορείς και φυσικά αποκρατικοποιήσεις.

Αλλά και οι αλλαγές που θα ζητήσει η Ελλάδα για τα εργασιακά ή τα φορολογικά θέματα θα περάσουν από το «κόσκινο» της τρόικα και επιβάλλεται η Αθήνα να ετοιμάσει ισοδύναμα μέτρα.

Άλλωστε, υπολογίζεται πως ολόκληρη η αποστολή της τρόικα θα έρθει και πάλι στην Αθήνα το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, για να προχωρήσει η επικαιροποίηση του μνημονίου, με τις όποιες αλλαγές. Τότε θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα των 11,4 δισ. ευρώ που έπρεπε να είναι έτοιμα τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα