ΣΤΟ ΣτΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ

Τις αγκυλώσεις, που παρά το ουσιαστικό άνοιγμά του, κρατούν υπό «ομηρεία» το επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή, καλείται να κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου , που παρέπεμψε προς οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια, έκρινε ότι δεν μπορεί να ισχύει  προνομιακή μεταχείριση των φορτοεκφορτωτών ,καθώς το επάγγελμά τους ουσιαστικά έχει ανοίξει με νόμο από το 1980.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή  του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Οι δικαστές έκριναν  ότι η ρύθμιση που διέπει τη λειτουργία των φορτοεκφορτωτών και ισχύει από το 1949 είναι αντισυνταγματική γιατί:

1) Αποκλείει στις επιχειρήσεις εμπορίας τη δυνατότητα διενέργειας σε χώρους κοινής χρήσεως (όπως είναι η Κεντρική Αγορά Αθηνών) φορτοεκφορτωτικών εργασιών  με δικό τους εργατικό προσωπικό.

2) Αποκλείει τη δυνατότητα συστάσεως επιχειρήσεων με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή φορτοεκφορτωτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις.

3) Για τους εργάτες που επιθυμούν ατομικά να  δραστηριοποιηθούν  προβλέπεται η  η υποχρεωτική  κατοχή επαγγελματικού βιβλιαρίου για την άσκηση του επαγγέλματος

4) Προβλέπει τον καθορισμό της αμοιβής των φορτοεκφορτωτών  κατά τρόπο δεσμευτικό για αυτούς τους ίδιους και για τις επιχειρήσεις εμπορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα