Στο Μαξίμου ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Το πρωί ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΑ) αλλά κυρίως το ποσό που θα βεβαιωθεί στους φορολογούμενους.

Από τον ΕΝΦΑ η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ ωστόσο, ο δείκτης εισπραξιμότητας σύμφωνα με την τρόικα είναι ιδιαίτερα χαμηλός με αποτέλεσμα να πρέπει να βεβαιωθούν φόροι

3,85 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους σε σχέση με το ισχύουν σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μπορεί να μειωθεί το βεβαιωθέν ποσό στα 3,5-3,6 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ορισμένες κατηγόριες φορολογούμενων που με το νέο σύστημα αναμένεται να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερους φόρους από ότι με το ισχύον μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πάντως οι ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το υπάρχον σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 για τα ακίνητα που διαθέτουν περί τα 3,85 δισ. ευρώ ποσό το οποίο πιθανόν να μην καταφέρουν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη θα προβλέπονται διατάξεις στο νομοσχέδιο όπως διασταυρώσεις ακινήτων, ακύρωση μεταβιβάσεων εφόσον δεν έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος και σύσταση ειδικού τμήματος είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα μετακινηθούν στο νέο τμήμα 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την αποτελεσματική είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων.
Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος θα συνοδεύεται από 20 συντελεστές για τις κατοικίες, 25 για τα οικόπεδα και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα