ΟΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ…

Με χαρά άκουσα ότι τα τεκμήρια καταργούνται και από του χρόνου θα εφαρμοστεί το περιουσιολόγιο. Πρήστηκε η γλώσσα μου να λέω και πόνεσε το χέρι να γράφω, τέσσερα χρόνια τώρα, ότι με το περιουσιολόγιο και τη δήλωση του «παγκοσμίου εισοδήματος» μπορεί να περιοριστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό η φοροδιαφυγή.

Μακάρι να γίνει, αν και διατηρώ πολλές επιφυλάξεις ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών, από του χρόνου. Το 2013 τελειώνει και δεν νομίζω ότι στις 80 ημέρες που απομένουν προλαβαίνουν

να γίνουν όλα αυτά που απαιτούνται.

Τουλάχιστον, ας ξεκινήσουν να συμπληρώνονται οι δηλώσεις για το παγκόσμιο εισόδημα, επί ποινή αυτομάτου δημεύσεως των μη δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων όταν αυτά ανακαλύπτονται, και ας εφαρμοστεί από το 2015.

Φυσικά περιττεύει, νομίζω, να τονίσω ότι για να είναι ουσιαστικό και αποτελεσματικό το μέτρο θα πρέπει να μην στοχεύει τόσο στο παρελθόν όσο στο μέλλον. Κάποτε το κράτος θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κυνηγάει συνεχώς το παρελθόν. Ούτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει και οι μόνοι που, τελικά, ωφελούνται είναι οι μανδαρίνοι (πολιτικοί και γραφειοκράτες) του υπουργείου Οικονομικών, οι περί τα νομικο-λογιστικά ειδήμονες, οι επίορκοι εφοριακοί, αλλά και οι φοροφυγάδες.

Και φυσικά, επειδή η πολιτική «με τα μάτια στο παρελθόν» εμπεριέχει, ως συστατικό της στοιχείο, τη «διαφθορά του συμψηφισμού» καταλήγει – αφού καθιστά βασικούς παίχτες των εξελίξεων τους «κανονιστάκηδες» – να είναι πολιτική «που γυρίζει την πλάτη στο μέλλον». Πρέπει, επιτέλους κάποτε, το κράτος να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή. Αν δεν το κάνει και τώρα -που λόγω της κρίσης και των μνημονίων …επαναπρογραμματίζεται- δεν θα το κάνει ποτέ.

Είναι απείρως πιο αποτελεσματικό για τα δημόσια έσοδα να διαγράψει, έναντι βεβαίως κάποιου λογικού προστίμου, την φορολογική παραβατικότητα του παρελθόντος και να επικεντρωθεί στη συλλογή των φόρων που αντιστοιχούν στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν στο «παγκόσμιο εισόδημα», η μεταβολή του οποίου εφεξής θα είναι σε πλήρη γνώση των φορολογικών αρχών. Και κανείς δεν θα μπορεί να ξεφύγει.

Βεβαίως, μέχρι να έχουμε περιουσιολόγιο και παγκόσμιο εισόδημα, ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να δει, άμεσα, τι θα κάνει με τα χρηματοδοτικά κενά και τη βιωσιμότητα του χρέους με τα οποία τον βομβαρδίζουν από χθες το ΔΝΤ και η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής και συνακόλουθα η αντιπολίτευση και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι προβλέψεις, όχι πως δεν το ξέραμε, είναι ζοφερές: Για το 2014 θα χρειαστούν επιπλέον 3 δις ευρώ. Η έξοδος στις αγορές, τον επόμενο χρόνο, αμφισβητείται και πάντως, εφόσον επιχειρηθεί, κρίνεται ως μη συμφέρουσα οικονομικά και δημοσιονομικά.

Οι εκκρεμότητες, ως προς τα προαπαιτούμενο της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα, παραμένουν, ενώ και νέα μέτρα να μην επιβληθούν, όπερ και το πιθανότερο, υπάρχουν αυτά που έχουν ψηφιστεί παλαιότερα και τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από το νέον έτος. Οι πολίτες όμως, επειδή μάλλον δεν τα έχουν συνειδητοποιήσει, το πιθανότερο είναι να τα εκλάβουν ως «νέα».

Το πρωτογενές πλεόνασμα ουσιαστικά παραπέμπεται για του χρόνου, που όμως ενδέχεται να πάει και για αργότερα αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τις οικονομικές παρενέργειες από ένα δυσμενές, για την κυβέρνηση, πολιτικό αποτέλεσμα στις κάλπες για την αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο.

Η πιθανότητα να πάμε και για έβδομο χρόνο ύφεσης είναι ισχυρή αφού αφενός δεν υπάρχουν, στον ορίζοντα και για το προβλεπτό μέλλον, παραγωγικές επενδύσεις με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων να καρκινοβατεί και αφετέρου επειδή, κατά τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Προβόπουλο, δεν αποκλείεται, μετά τα stress test της BlackRock, να υπερισχύσει το δυσμενές σενάριο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Και σαν να μην μας έφθαναν όλα αυτά, η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση ώστε να αρχίσουν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ περνούν οι μέρες κι ακόμη δεν λέει να λύσει το πρόβλημα μιας πιθανής στάσης πληρωμών κάτι που προκαλεί παγκόσμια νευρικότητα.

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα «χρυσαύγουλα» του προφυλακισθέντος Μιχαλολιάκου και πορευόμαστε, ενώ από χθες, με τον εμπρησμό του γραφείου του υπουργού Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, προστέθηκαν και οι «κουκουλοφόροι» των Εξαρχείων…

Keywords
Τυχαία Θέματα