Στο 31,9% οι επισφάλειες από τα «κόκκινα» δάνεια

Παγιώνεται η πτωτική πορεία σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς για έκτο τρίμηνο στη σειρά οι συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- είδαν λιγότερα «κόκκινα» δάνεια να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η φθίνουσα πορεία του σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων

δανείων δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο και πλησιάζει η στιγμή της ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 312 εκατ. ευρώ έναντι νέων «κόκκινων» δανείων 457 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Το 2012, όταν η οικονομία βρισκόταν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης και το φάσμα του εξοστρακισμού της χώρας από την Ευρωζώνη σκέπαζε τα πάντα, τα «κόκκινα» δάνεια «έτρεχαν» με σχεδόν ανεξέλεγκτο ρυθμό: η Εθνική στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 είδε δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ να περνάνε στο «κόκκινο» ενώ στο τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους «έσκασαν» (δηλαδή σταμάτησαν να εξυπηρετούνται) δάνεια ύψους επίσης 1 δισ. ευρώ. Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας από το τέλος του 2012, άρχισε σταδιακά να επιβραδύνει ο ρυθμός σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2012 δάνεια περίπου 1,5 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς (σε επίπεδο ομίλου) πέρασαν σε καθεστώς μη εξυπηρετούμενων ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 τα αντίστοιχα δάνεια περιορίστηκαν στα 800 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Alpha Bank που στο τρίτο τρίμηνο του 2012 είδε να σχηματίζονται νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς συρρικνώθηκε στα 228 εκατ. ευρώ. Η Eurobank στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 είχε καταγράψει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 872 εκατ. ευρώ ενώ στο πρώτο τρίμηνο -και παρά το γεγονός ότι στον όμιλο περιλαμβάνονται πλέον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton- τα νέα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στα 681 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να δούμε τα «κόκκινα» δάνεια να επιστρέφουν σε φθίνουσα τροχιά. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη, η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα είναι το σημείο που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Το ζωτικό για τις τράπεζες είναι η οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία, κάτι που θα βοηθήσει και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα