Στις 21 Μαρτίου η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας

Η υπογραφή θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις νέες αρχές του Κιέβου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όρισαν την ημερομηνία αυτή στο έκτακτο συμβούλιό τους τη Δευτέρα, στη διάρκεια του οποίου συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος 21 προσώπων από την Ουκρανία και τη Ρωσία,

τα οποία κρίθηκε ότι ευθύνονται για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων. Κατά τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην επιβολή κυρώσεων εναντίον μιας «σειράς προσωπικοτήτων» αναφέρθηκε επίσης Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ένα μήνυμα Αυστριακού διπλωμάτη μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν στις κυρώσεις εναντίον των 21 προσώπων εξαιτίας των ρωσικών ενεργειών στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβαση του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι «η σημερινή μας αντίδραση, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, είναι εύκολη, σχεδόν αυτόματη. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική βασισμένη σε αρχές. Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του status quo, της διεθνούς έννομης τάξης και της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο».

Ο ίδιος, ανέφερε πως «το σχέδιο των Συμπερασμάτων είναι ισορροπημένο. Ο κατάλογος των ατόμων που τίθενται υπό καθεστώς κυρώσεων, τον οποίο επεξεργάστηκε το COREPER, συνιστά μια ένδειξη της ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας, αλλά, ταυτόχρονα, κρατάμε ανοιχτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η στάση μας, επίσης, σε σχέση με την ουκρανική Κυβέρνηση, είναι καθαρή. Επιμένουμε πάντα στα κρίσιμα σημεία της συμπεριληπτικότητας, όχι μόνο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και όλων των περιοχών της χώρας, της ασφάλειας, του οδικού χάρτη προς τη δημοκρατική ομαλοποίηση και του σεβασμού των δικαιωμάτων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα