Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση

09:45 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων για τη συμμετοχή των μετόχων των τραπεζών στις αυξήσεις κεφαλαίου για τη συγκέντρωση του ορίου της ιδιωτικής συμμετοχής (10%).

Η Alpha Bank ανοίγει το χορό των αυξήσεων Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος

προτίμησης στην αύξηση ορίζεται η 13η Μαΐου 2013 ενώ δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι της εταιρίας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 15ης Μαΐου 2013.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 17η Μαΐου 2013 έως και την 31η Μαΐου 2013, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 17η Μαΐου 2013 έως και την 27η Μαΐου 2013.

Στόχος της Εθνικής, της Αlpha και της Τράπεζας Πειραιώς είναι να αντλήσουν από τους μετόχους τους αλλά και νέους επενδυτές συνολικά κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου τα μισά έχουν ήδη εξασφαλιστεί: όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank η αύξηση κεφαλαίου ύψους 457 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει είναι πλήρως εγγυημένη από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιοι μέτοχοι δεν ασκήσουν τα σχετικά δικαιώματά τους, τα όποια αδιάθετα θα αποκτηθούν από τους εγγυητές της αύξησης.

Από την πλευρά της και η Τράπεζα Πειραιώς έχει «κλειδώσει» ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 570 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η Millennium θα καλύψει δικαιώματα ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Societe Generale θα συμμετέχει στην αύξηση με 170 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης της Πειραιώς είναι να μην εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες (Coco’s) και το σύνολο του 10% (730 εκατ. ευρώ) να καλυφθεί από νέους και υφιστάμενους μετόχους. Ετσι η Πειραιώς θα αναζητήσει ακόμα 160 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την προσέλκυση νέων επενδυτών αλλά και τη συμμετοχή μετόχων και πελατών της τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δώσει μεγάλο βάρος στην προσέλκυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρηματιών οι οποίοι θα τοποθετηθούν στρατηγικά, προσβλέποντας σε σημαντικά μελλοντικά οφέλη. Το οφέλη θα δημιουργηθούν από τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και την ισχυρή παρουσία του ομίλου της Εθνικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (με αιχμή την αγορά της Τουρκίας). Η Εθνική θα επιδιώξει να αντλήσει από τους μετόχους της ή και νέους επενδυτές ποσό 12% των απαιτούμενων κεφαλαίων (9.756 εκατ. ευρώ) δηλαδή έως 1,17 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων έως ποσού 1,9 δισ. ευρώ εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

Με διαφορά λίγων ημερών θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις των τριών συστημικών τραπεζών, με στόχο όλες οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ο χορός των αυξήσεων ανοίγει με την Alpha Bank καθώς την Μεγάλη Πέμπτη εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και θα ακολουθήσουν η Εθνική και η Πειραιώς.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος των μετόχων θα έχει διάρκεια από δύο έως τρεις εβδομάδες και στόχος των διοικήσεων είναι οι εγγραφές να ολοκληρωθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ώστε μέχρι τα μέσα Ιουνίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Παράλληλα με τις νέες μετοχές θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (Warrants). Τα warrants αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, καθώς με κάθε μετοχή που αποκτούν μέσω της αύξησης θα αποκτούν και το δικαίωμα αγοράς των μετοχών του ΤΧΣ.

Oι επενδυτές, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος, θα μπορούν να επαναγοράζουν τις μετοχές του ΤΧΣ, ανά εξάμηνο, και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών οπότε και λήγουν. Οι μετοχές που αντιστοιχούν σε κάθε δικαίωμα θα αγοράζονται στην τιμή με την οποία εκδόθηκαν οι μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου, 4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% για το πέμπτο. Αν τα δικαιώματα δεν ασκηθούν, τότε θα ακυρωθούν οι αντίστοιχες μετοχές και θα περάσουν στον οριστικό έλεγχο του ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι συστημικές τράπεζες για να διατηρήσουν την ιδιωτική τους φυσιογνωμία θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου. Αν δεν συγκεντρώσουν την ιδιωτική συμμετοχή, τότε θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το ΤΧΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα