Στην «κόψη του ξυραφιού» η πορτογαλική κυβέρνηση

17:34 3/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης εκτιμάται ότι, πέραν της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προσπάθεια εξόδου της Λισαβόνας από το μνημόνιο κι επανόδου της στις αγορές.

Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, δύο ακόμη Πορτογάλοι υπουργοί του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν έτοιμοι να παραιτηθούν σήμερα.

Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη

Ο Πορτογάλος πρόεδρος

Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα πρόκειται αύριο να κάνει δεκτό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι, το πολιτικό αδιέξοδο προκλήθηκε εξαιτίας των παραιτήσεων των υπουργών Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ και Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, επικρίνει εδώ και πολλούς μήνες την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο και αξιώνει την παραίτησή του και την προκήρυξη εκλογών.

Ανησυχία στην Κομισιόν

Ανήσυχος ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε από την πλευρά του σήμερα την πολιτική ηγεσία της χώρας του να συμβάλει ώστε η χώρα να ανακτήσει το ταχύτερο πολιτική σταθερότητα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως αναμένει η Πορτογαλία να «αναλάβει τις ευθύνες της», χαρακτηρίζοντας επίσης «ανησυχητική» την κατάσταση.

Η Γερμανία από την πλευρά της εξέφρασε την πεποίθηση πως η Πορτογαλία θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα

Εν τω μεταξύ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Λισαβόνα για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, ενώ η κυριότερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων CGTP κάλεσε σε διαδήλωση το Σάββατο με κεντρικό αίτημα την προκήρυξη εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα