«Σταυρομαχίες» και παρασκήνιο για τους 23 της Πολιτικής Γραμματείας

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί σήμερα, με την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να δώσει ένα στίγμα εξωστρέφειας, προκειμένου η συζήτηση και τα φώτα της δημοσιότητας να μην επικεντρωθούν στα ανοιχτά εσωκομματικά ζητήματα. Ωστόσο, το μείζον θέμα της σημερινής, πρώτης συνεδρίασης του νέου οργάνου θα είναι οι αρχαιρεσίες για τον γραμματέα και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, για τη θέση του Γραμματέα προορίζεται ο απερχόμενος Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (που καταργήθηκε ως όργανο), δηλαδή ο Δημήτρης Βίτσας. Εξάλλου, όλες οι πτέρυγες του κόμματος πιστώνουν στον κ. Βίτσα ότι αντεπεξήλθε στα καθήκοντά του με επάρκεια και κράτησε τις ισορροπίες μεταξύ των τάσεων και των συνιστωσών, που απαιτούσε η θέση του.

Παρασκήνιο…

Ωστόσο, η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την ανάδειξη των μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα αποτελεί και το εκτελεστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα διαχειρίζεται την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.
Στο όργανο ουσιαστικά υπάρχουν 21 αιρετές θέσεις, καθώς η 22η ανήκει στον Γραμματέα και η 23η στον πρόεδρο, δηλαδή στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιχείρησε, καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα, να έρθει σε συνεννόηση με όλες τις τάσεις του κόμματος, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό των θέσεων που θα καταλάβει κάθε πλευρά. Έτσι, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει στο παρασκήνιο, η «προεδρικοί» (Αριστερή Ενότητα) αναμένεται να καταλάβουν 7 θέσεις, οι «λαφαζανικοί» (Αριστερή Πλατφόρμα) άλλες 7, οι «ρεαλιστές» (Πλατφόρμα 2010) 2, οι «ΠΑΣΟΚογενείς» μία, η ΚΟΕ 2 και οι «κινηματικοί» προερχόμενοι από την ΑΚΟΑ (ΑΝΑΣΑ) άλλες 2.

… και πρόσωπα

Η παραπάνω αριθμητική αναλογία αποτελεί και τη «συνθετική πρόταση» του Αλέξη Τσίπρα προς όλες τις πλευρές του κόμματος. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι καμία τάση δε θα επιδιώξει να εκλέξει περισσότερα μέλη απ’ όσα της αναλογούν, όμως στο παρασκήνιο παίζεται ένα σκληρό πολιτικό πόκερ για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το όργανο.

Ως αργά χθες τη νύχτα, όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζαν, προκειμένου να καταλήξουν σε ισάριθμους υποψήφιους με τις προτεινόμενες θέσεις και να μην υπάρξουν… εκπλήξεις στην ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες, οι «ρεαλιστές» θα καταλήξουν στις υποψηφιότητες των Γιάννη Μπαλάφα και Κώστα Πουλάκη, καθώς ο Παναγιώτης Ρήγας έκανε πίσω. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στους «λαφαζανικούς», καθώς διεκδικούν τις 7 θέσεις περισσότεροι υποψήφιοι, ακόμη και βουλευτές -παρά την άτυπη οδηγία που έχει δοθεί να μην είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εν ενεργεία βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, για μια θέση στο εκτελεστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται ο επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο σύμμαχός του και επικεφαλής της ΔΕΑ, Αντώνης Νταβανέλος, ο επίσης σύμμαχός του και επικεφαλής της ΚΕΔΑ, Γιάννης Θεωνάς, ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης και τα στελέχη του παλιού «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ, Αλέκος Καλύβης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Ήσυχος, όπως και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

Σε ό,τι αφορά την ΚΟΕ, εκτός του επικεφαλής της, Ρούντι Ρινάλντι, όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θέση θα δοθεί στην υποψήφια ευρωβουλευτή, Ελένη Σωτηρίου, ενώ από τους «ΠΑΣΟΚογενείς» τη μία και μόνη θέση θα διεκδικήσει ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Πάντως, σοβαρό είναι και το πρόβλημα στην «προεδρική» πλειοψηφία, αφού επιθυμούν να στελεχώσουν το όργανο περισσότεροι από τις… θέσεις: τα ονόματα, πάντως, που ακούγονται και θεωρούνται πιθανά είναι των στελεχών Τάσου Κορωνάκη, Ανδρέα Καρίτζη, Γιάννη Μηλιού, Πάνου Σκουρλέτη, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Νίκου Παππά, Γαβριήλ Σακελλαρίδη κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα