Α. Ποδηματά: Υψίστης σημασίας η Τραπεζική Ένωση

«Η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης είναι εξίσου σημαντική θεσμική παρέμβαση με την ίδια την απόφαση δημιουργίας του Ευρώ. Γιατί οι ενιαίοι κανόνες παντού είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, να περιορίσουμε τους κινδύνους, να μειώσουμε τις ανισότητες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να τα αποσυνδέσουμε από το ρίσκο της χώρας το οποίο, ακόμα και σήμερα, δημιουργεί πιστωτική ασφυξία στις χώρες που χρειάζονται περισσότερο τη ρευστότητα και υπερβολικά, σχεδόν απαγορευτικά, επιτόκια δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χωρών αυτών»

υπογράμμισε η κ. Άννυ Ποδηματά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με θέμα την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού και ενιαίου ταμείου εκκαθάρισης των τραπεζών.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρέμβασή της τόνισε ότι «μετά τη ψήφιση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, η ενιαία αρχή εκκαθάρισης τραπεζών και το ενιαίο κοινό ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών είναι το επόμενο αναπόδραστο και αναπόσπαστο τμήμα για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «οι ενιαίοι κανόνες παντού είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, να περιορίσουμε τους κινδύνους, να μειώσουμε τις ανισότητες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον Βορρά και στον Νότο και να τα αποσυνδέσουμε από το ρίσκο της χώρας, το οποίο, ακόμα και σήμερα, δημιουργεί πιστωτική ασφυξία στις χώρες που χρειάζονται περισσότερο τη ρευστότητα και υπερβολικά, σχεδόν απαγορευτικά, επιτόκια δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χωρών αυτών. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα για να βοηθήσουμε τη συνολική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας και τη συνολική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας».

Ακόμη επισήμανε ότι «ο τραπεζικός τομέας θα παραμένει κατακερματισμένος και ευάλωτος όσο καθυστερεί η εφαρμογή αυτού του νέου πλαισίου, ιδιαίτερα καθώς πιθανά αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, μπορεί να οξύνουν την τραπεζική αλλά και τη δημοσιονομική κρίση αν δεν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε», ενώ προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να τεθεί πλήρως σε λειτουργία αυτό το πλαίσιο».

Τέλος η κυρία Ποδηματά πρότεινε την προσθήκη στον Κανονισμό μεταβατικών διατάξεων και μέτρων μέχρι να συσταθεί και αποκτήσει δύναμη πυρός αυτό το ταμείο εκκαθάρισης ώστε «να μπορεί να παίξει αυτόν τον μεταβατικό ρόλο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που άλλωστε έχει ήδη συνδεθεί και με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Keywords
Τυχαία Θέματα