Στα 50 δισ. ο λογαριασμός της BlackRock

Τα 50 δισ. ευρώ αγγίζουν οι αναμενόμενες ζημιές από τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Οι επισφάλειες μαζί με τη ζημιά ύψους περίπου 38 δισ. ευρώ από το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων (PSI), οδήγησαν σε συνολικές απώλειες άνω των 80 δισ. ευρώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Όπως προκύπτει από την «Έκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα» που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο από την Τράπεζα

της Ελλάδος οι απώλειες αυτές καλύπτονται μερικώς από τις προβλέψεις και την αναμενόμενη κερδοφορία αλλά για να παραμείνουν βιώσιμες οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με 27,5 δισ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου μόνο οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) εμφανίζουν αρνητικά ιδία κεφάλαια ύψους 8,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο τράπεζας και 4,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Για να καλυφθούν τα χαμένα ιδία κεφάλαια και για να ευθυγραμμιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια με τις απαιτήσεις της ΤτΕ οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με ποσό 27,5 δισ. ευρώ.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, αναμένεται ότι θα αποκαταστήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών. Η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να στηρίζουν την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Τα στοιχεία αυτά έχουν εξαιρετική σημασία για την αποκατάσταση θετικών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης», τονίζεται στην Έκθεση.

Δείτε εδώ την έκθεση στα αγγλικά

Keywords
Τυχαία Θέματα