Σουλτς: Οι απελπισμένοι ψηφίζουν τους εξτρεμιστές

Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ο Νότος για την ανάπτυξη» που συνδιοργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα τα Γραφεία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ο κ. Σουλτς επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο δεν είναι λιγότερο έξυπνοι και ικανοί από τους ανθρώπους που ζουν αλλού», γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να σταματήσει η δυσπιστία και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέπτυξε επίσης τις τέσσερις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης:

Τη

συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.

Ένα πιστωτικό πρόγραμμα και μία επενδυτική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μείζονα σημασία για την απασχόληση. Όπως σημείωσε ο κ. Σουλτς, οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, γιατί η ΕΚΤ δανείζει με 0,5%, αλλά οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις και επιδίδονται σε κερδοσκοπία.

Η μεσογειακή συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Η ολοκλήρωση μίας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης, ώστε να διασώζουν οι τράπεζες τις τράπεζες και να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικών και κρατικών δανείων.

Συνάντηση Βενιζέλου Σουλτς

Στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει σε λειτουργία τη «λογοδοσία», προσκαλώντας την τρόικα (αρχικά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αργότερα στην Ολομέλεια) για να εξηγήσει -μεταξύ άλλων- την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, εστίασαν τη συζήτησή τους ο πρόεδρος της Ευρωβουλής (και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής) Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν είναι δυνατόν η τρόικα, που έχει νομίμως συσταθεί, αλλά στη λειτουργία της επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό», δήλωσε σχετικά ο κ. Σουλτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις ανακατατάξεις που θα σηματοδοτήσουν στο ευρωπαϊκό σκηνικό οι ευρωεκλογές και η ανασύσταση της ηγεσίας της Επιτροπής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια «νέα Ευρώπη», που θα αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, «ιδιαίτερα της ανεργίας», αντί της «συντηρητικής Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης».

«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Όλοι μας όμως ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το βήμα, όπως επίσης ξέρουμε ότι είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει plan B» , είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα