Αναβλήθηκε για τις 18 Ιανουαρίου η δίκη του Μόρσι

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Μόρσι δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ότι αυτοί που πρέπει να δικαστούν είναι οι ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος. «Είμαι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου και αυτό το δικαστήριο είναι παράνομο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος δικάζεται για υποκίνηση στη δολοφονία διαδηλωτών

της αντιπολίτευσης.

Λίγο μετά την έναρξη της δίκης του Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 14 ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι δικαστές προχώρησαν στην προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης καθώς οι κατηγορούμενοι ξεκίνησαν να ψέλνουν στίχους από το Κοράνι, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία. Ο Μόρσι φαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κάποιο δικηγόρο, ενώ πρωτύτερα αρνήθηκε να φορέσει την στολή του κρατουμένου εντός του δικαστηρίου.

Ο έκπτωτος πρόεδρος κινδυνεύει να περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή, κάτι που δεν θα μπορούσε να φανταστεί όταν πριν από τρία χρόνια έβγαινε από τις αιγυπτιακές φυλακές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ στην εξουσία το 2011. Μετά από δεκαετίες καταπίεσης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κέρδισε τις εκλογές που έγιναν αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον Μουμπάρακ το 2011, φέρνοντας τον Μόρσι στην εξουσία.

Ανερχόμενος στην εξουσία, ο Μόρσι έκανε το λάθος να εμφανιστεί ως «καρδινάλιος» της αιγυπτιακής πολιτικής, ως ένας αποξενωμένος ηγέτης από το στρατό. Ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι που όρκισε τον Μόρσι ήταν αυτός που τον καθαίρεσε με μια ενέργεια που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί καθαρό πραξικόπημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα