ΣΗΜΕΡΑ(;) Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ακόμη και εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να καταλήξουν οι συζητήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και Δημ.Αριστεράς για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Στο Προεδρικό Μέγαρο, πιθανά, η επικύρωση της συμφωνίας. Τετ α τετ Βενιζέλου – Κουβέλη στις 10.00πμ. Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία και με Σαμαράς.

Σημαντικά περιθώρια για τη συγκρότηση κυβέρνησης, που θα απολαμβάνει

της εμπιστοσύνης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημ.Αρ, φαίνεται ότι υπάρχουν και οι σχετικές διαβουλεύσεις των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας. Στελέχη της Ν.Δ., γνώστες των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχηγών, δεν απέκλειαν η συμφωνία να κλείσει εντός της ημέρας καθώς πέραν του τετ α τετ που θα έχουν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να υπάρχουν και τηλεφωνικές συνεννοήσεις των δύο με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το κυβερνητικό σχήμα θα έχει ως στόχο την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Σαμαράς και Βενιζέλος επεσήμαναν την ανάγκη η συγκρότηση της κυβέρνησης να γίνει άμεσα, εντός του τρέχοντος 24ώρου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Φώτης Κουβέλης ο οποίος ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση συμμετοχής του μία προγραμματική συμφωνία για την σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και την αποκατάσταση μνημονιακών μέτρων όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση του κατώτατου μισθού κ.α.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Σαμαρά και Κουβέλη, ο επικεφαλής της Δημ.Αρ δεν έθεσε ζήτημα για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, όπως είχε υπαινιχθεί σε πρωϊνή του ραδιοφωνική συνέντευξη, ενώ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους επεσήμανε ότι δεν αποτελεί το μείζον θέμα για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί δεν αποκλείεται να καταλήξουν σήμερα στο πολιτικό πλαίσιο, συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, κάτι που ζήτησαν οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔημΑρ., για διαφορετικούς ωστόσο λόγους. Ο κ. Βενιζέλος είχε ζητήσει στη σύσκεψη να συμμετειχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο θα ζητείτο μία ακόμη φορά να «βάλει πλάτη» στο κυβερνητικό εγχείρημα. Στόχος του κ. Βενιζέλου ήταν να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή, πάντως, να εμφανίσει εαυτόν ως καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη συμφωνίας. Είχε, μάλιστα, προτείνει στον Αντ. Σαμαρά να καταθέσει άμεσα την εντολή, την οποία δεν θα αποδέχονταν οι Αλ. Τσίπρας και Ευ. Βενιζέλος, ώστε η σύγκληση του Συμβουλίου υπό τον κ. Παπούλια να γίνονταν ακόμη και σήμερα. Στον αντίποδα, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να είναι η δική του εντολή που θα παράξει αποτέλεσμα, χωρίς να αποκλείει αυτό το αποτέλεσμα να επισφραγιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συμμετοχή στο σχήμα θα έχουν πολιτικά στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις προθέσεις Σαμαρά είναι η χρησιμοποίηση αρκετών εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. Άγνωστη παρέμενε μέχρι χθες η στάση της Δημ.Αρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα