ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ

Σκληρές μάχες διεξάγονται σήμερα μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασάντ και των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, αλλά και στο Χαλέπι. Δραματική η κατάσταση για τους πολίτες, πολλοί οι νεκροί σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο συριακός στρατός βομβαρδίζει σήμερα πολλές περιοχές της Συρίας, τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες. Στο Χαλέπι όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία,

 πραγματοποιούνται «τυφλές»  επιθέσεις με θύματα κυρίως πολίτες.

«Οι πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, είναι κυρίως τα θύματα των συνεχών και τυφλών επιθέσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, στις περιοχές από τις τις οποίες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εξεδίωξαν τις κυβερνητικές δυνάμεις, σημειώνονται τυφλοί βομβαρδισμοί με καταστρεπτικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα, κορυφαία σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για καταστάσεις κρίσης, η οποία μετέβη πρόσφατα στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την ίδια σημειώνονται επιθέσεις κοντά σε νοσοκομεία μετά τη μεταφορά σ΄αυτά δεκάδων τραυματιών, ή σε ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για ν΄αγοράσουν ψωμί.

«Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο μεγάλες συναθροίσεις πολιτών», τονίζεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και για εγκλήματα πολέμου.

Παρόμοια η κατάσταση στην Ιντίπ και τη Χάμα.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, βρίσκεται στη Δαμασκό για συνομιλίες με το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-’Ασαντ.

Κατά την άφιξή του στη Δαμασκό, ο Ιρανός υπουργός δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι οι συνομιλίες με τους σύρους ηγέτες για την κρίση στη χώρα και ότι η επίλυσή της είναι «αποκλειστικά θέμα της Συρίας με τη συμμετοχή και το συντονισμό όλων των διεθνών και τοπικών θεσμών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 20.000 Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των συγκρούσεων.

Στο Χαλέπι, ο στρατός βομβάρδισε τις συνοικίες Χανάνο, αλ-Σάαρ, Σαχούρ, Μασακέν αλ-Φάρντος και Καλασέ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί κάτοικοι και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη Δαμασκό, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι αποσύρθηκαν από τις συνοικίες Χατζάρ αλ-Ασουάντ και Ασάλι, νότια, ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις εβδομάδων με τις δυνάμεις του καθεστώτος και από σφοδρούς βομβαρδισμούς. Ο στρατός βομβάρδισε επίσης σήμερα περιοχές στη Ντέιρ Εζόρ, τη Λατάκεια και τη Χομς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 173 άνθρωποι.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο  υποστράτηγος Αντνάν Σίλου πρώην επικεφαλής του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο οποίος αυτομόλησε, δήλωσε  στους Τάιμς του Λονδίνου   ότι το συριακό καθεστώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του λαού «ως έσχατη λύση».

Επίσης το γερμανικό περιοδικό

Keywords
Τυχαία Θέματα