ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ENDEAVOUR

“Δεμένο” στην άτρακτο ενός ειδικά διαμορφωμένου Boeing 747 που απογειώθηκε από τη Φλόριντα, με προορισμό την Καλιφόρνια, όπου θα εκτεθεί στο Διαστημικό Κέντρο της Καλιφόρνιας, ξεκίνησε για το τελευταίο του ταξίδι του διαστημικό λεωφορείο Endeavour.

Το νεότερο από τα τρία λεωφορεία που έκαναν διαστημικές πτήσεις, είναι προγραμματισμένο να φτάσει στο αεροδρόμιο του

Λος Άντζελες την Παρασκευή μετά από αρκετές στάσεις.

Το διαστημικό όχημα βάρους 85 τόνων, που είχε κάνει την τελευταία διαστημική αποστολή του τον Μάιο-Ιούνιο του 2011, αναχώρησε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Μετά το τέλος του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων, πέρυσι, πολλές αμερικανικές πόλεις ανταγωνίζονται για το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τα διαστημόπλοια αυτά. Το Discovery, το παλαιότερο από τα λεωφορεία, εκτίθεται πλέον στο Κέντρο Στίβεν Άντβαρ-Χέιζι, κοντά στην Ουάσινγκτον. Πήρε τη θέση του Enterprise, ενός πρωτότυπου που δεν πέταξε ποτέ στο διάστημα. Το τελευταίο βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Θάλασσας, Αέρος και Διαστήματος στη Νέα Υόρκη.

Το Atlantis θα πάει στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στο Ορλάντο, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου που θα το στεγάσει.Δύο άλλα λεωφορεία καταστράφηκαν κατά την πτήση, σκοτώνοντας όλο το πλήρωμά τους κάθε φορά: αρχικά το Challenger και κατόπιν το Columbia που διαλύθηκε κατά την επιστροφή του στη Γη το 2003.

Keywords
Τυχαία Θέματα