«Σφίγγα» η Παπαρήγα για τη διαδοχή της

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Και με όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα μηνύματα που έστειλε προς τους διαφωνούντες, η γενική γραμματέας του Περισσού δεν έκρυψε την πρόθεση της ίδιας κα της ηγετικής ομάδας του κόμματος για μια σκληρή εσωκομματική σύγκρουση, προκειμένου το Συνέδριο, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής, να είναι απολύτως ελεγχόμενα από τη νυν ηγετική ομάδα. Εξάλλου, αυτό ακριβώς είναι και η μόνη προϋπόθεση για να προωθηθεί η διαδοχή της κ. Παπαρήγα

–να ξέρει, δηλαδή, ότι ο κομματικός μηχανισμός είναι καθ’ ολοκληρίαν υπό έλεγχο.

«Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ»

Παράλληλα, η Αλέκα Παπαρήγα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους υποστηρίζουν ότι, με φόντο μια «κυβέρνηση της Αριστεράς», το ΚΚΕ θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί του ως προς την πολιτική συμμαχιών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τραβήξει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, ολόκληρα τμήματα του πασοκικού μηχανισμού, έχοντας προσθέσει στην εκλογική του δύναμη ένα μέρος κομμουνιστικών ψήφων, απέβαλε πολύ γρήγορα υποσχέσεις και ριζοσπαστικά συνθήματα, αυτά που τον έκαναν δημοφιλή σε αριστερές, ριζοσπαστικές μάζες», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας: «Είναι διαφορετική η θέση που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα ότι απαιτείται νέο «κούρεμα», υιοθετώντας τη θέση του ΔΝΤ, και άλλο πράγμα είναι η θέση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους και όχι μείωση με αντισταθμίσματα, με νέα μέτρα, νέα μνημόνια, νέα αντιλαϊκά πακέτα, με ιδιωτικοποιήσεις τομέων στρατηγικής σημασίας, φιλέτων κλπ.». Στην προσπάθειά της να καταδείξει ότι μεταξύ Κουμουνδούρου και Περισσού, το χάσμα είναι μεγάλο, η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ επισήμανε ακόμη: «Είναι άλλο πράγμα η προτεινόμενη από μερικούς αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ ή η άποψη ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, και άλλο η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ. Είναι άλλη η θέση του ΚΚΕ για καμία συμμετοχή σε ιμπεριαλιστική ένωση, πράγμα που διασφαλίζεται με την εργατική εξουσία, και άλλη η αποχώρηση από την ΕΕ για να αναβαθμιστεί η συμμετοχή σε άλλα κέντρα, π.χ., ΗΠΑ-Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία. Η πρόταση του ΚΚΕ που απευθύνεται στο λαό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του νομίσματος, ούτε επίσης με τη σύνδεση της δραχμής με το δολάριο, τη στερλίνα, το γιεν ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Δε διαλέγουμε ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη».

Προειδοποιήσεις

Παράλληλα, η Αλέκα Παπαρήγα δεν εφείσθη προειδοποιήσεων και μηνυμάτων με… εσωκομματικούς αποδέκτες, διαμηνύοντας ότι η γραμμή του κόμματος παραμένει ίδια και αναλλοίωτη. «Ορισμένοι καλοθελητές, μας εγκαλούν γιατί σήμερα δεν προωθούμε συνεργασίες με πολιτικά κόμματα ή με κάποια τμήματά τους με στόχο να αποτραπεί ο κατήφορος που έχει πάρει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Μας προτείνουν δηλαδή να αγνοήσουμε τη σχέση πολιτικής και οικονομίας.
Μας λένε να ξεχάσουμε ότι παντού στην οικονομία και στο εποικοδόμημα κυριαρχούν τα μονοπώλια και μάλιστα μέσω της συγκεντροποίησης ενισχύονται, ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ επιβάλλει από τα ίδια τα πράγματα μεγαλύτερες δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, νέους περιορισμούς και εκχωρήσεις δικαιωμάτων, αρμοδιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μας υποδεικνύουν να παραγνωρίσουμε ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις επεκτάθηκαν στην αγροτική παραγωγή, στην παιδεία, στην υγεία στον πολιτισμό-αθλητισμό, στα ΜΜΕ. Ότι έγινε μεγαλύτερη συγκέντρωση στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στις κατασκευές, στον τουρισμό. Ότι με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες και σε μονοπωλημένα τμήματα της Ενέργειας και των Μεταφορών αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις και κυρίως θα αναπτυχθούν αυτές του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Να ξεχάσουμε δηλαδή ότι όποιες κυβερνητικές αλλαγές και να γίνουν, όσο και να σοβατιστεί το πολιτικό σύστημα, ο πρωταγωνιστής θα είναι το μονοπώλιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα