Σε όλα πίσω έκανε η κυβέρνηση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των διαβουλεύσεων δείχνει πως η Αθήνα υποχώρησε σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, πέτυχε όμως και μια σημαντική νίκη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα να αναλαμβάνει τα ηνία τις επόμενες ημέρες.

Το «ναι στις απολύσεις» ετοιμάζεται να πει η Κυβέρνηση στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης

του Δημοσίου: Όσο περνούν οι ημέρες η αίσθηση ότι οι απαιτήσεις του Μνημονίου για το Δημόσιο θα γίνουν πολύ πιο σκληρές. Είναι ενδεικτικό ότι μετά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα με τους επικεφαλής της Τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο Α. Μανιτάκης, ούτε οι αξιωματούχοι του Οικονομικών ούτε εκείνοι του Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσαν τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τρόικα απαιτεί την απομάκρυνση 5.500 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, μέσω αξιολόγησης.

«Το βλέπουμε αύριο» ήταν η απάντηση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών στην ερώτηση εάν έχουν διαφοροποιηθεί οι απαιτήσεις του Μνημονίου για το Δημόσιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει νέο ραντεβού σήμερα με Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Με βάση την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να θέσει 25.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του έτους (12.500 μέχρι τον Ιούνιο), χωρίς να προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση συγκεκριμένου αριθμού. Αυτή την στιγμή όμως Αθήνα και τρόικα μιλάνε για απολύσεις «εδώ και τώρα».

Άλλη μια ήττα που υπέστη νωρίς- νωρίς η Αθήνα σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων ήταν η υπόθεση της συγχώνευσης ΕΤΕ- Eurobank: Η Κυβέρνηση ήθελε να κρατήσει ζωντανή την συμφωνία, όμως η τρόικα της το «ξέκοψε» ότι μαζί οι δύο τράπεζες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ΄ότι εάν μείνουν χωριστά.

«Χαμένη» θα είναι η ελληνική πλευρά και στην υπόθεση του «χαρατσιού» για τα ακίνητα. Όχι μόνον εμφανίστηκε ανέτοιμη να εφαρμόσει από φέτος τον Ενιαίο Φόρο που θα είχε κλιμακώσεις και αφορολόγητα, αλλά ενώ υπολόγιζε να μειώσει κατά 15% το Τέλος που επιβλήθηκε πέρυσι, μάλλον θα συμβιβαστεί με μείωση 10%.

Τα ίδια και στην ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορίες και Ταμεία: Η διαπραγμάτευση κλείνει στις 48 δόσεις, που ναι μεν είναι μια θετική εξέλιξη, η Αθήνα όμως είχε ξεκινήσει αρκετά φιλόδοξα την διαπραγμάτευση από τις 100 δόσεις!

«Θολή» είναι η εικόνα και για το «πρόγραμμα διευκόλυνσης δανειοληπτών», καθώς δεν θα συνιστά ρύθμιση για «κόκκινα δάνεια, αλλά θα αφορά ενήμερους δανειολήπτες, όχι δηλαδή αυτούς που καθυστερούν πάνω από 60 ημέρες να πληρώσουν την δόση τους.

Ποια είναι η νίκη της Αθήνας;

Ότι «έσβησε» το χρηματοδοτικό κενό για το 2013-΄14 ύψους 4 δισ. ευρώ… και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα