ΣΕΒ: Μόνο με ανάπτυξη 3% δεν θα έλθουν νέα μέτρα

Μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Δημ. Δασκαλόπουλος, χαρακτήρισε δύσκολο το εγχείρημα για ρυθμούς ανάπτυξης 3-3,5%, σημειώνοντας ότι το κράτος χρεοκόπησε και δεν μπορεί πια να εγγυηθεί την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να προέλθει σήμερα μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup είναι ρεαλιστική η προοπτική να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης από δανεικά, υπό την αίρεση ότι είναι «δική μας ευθύνη είναι να ξαναστήσουμε στα πόδια του το τραπεζικό μας σύστημα, να ολοκληρώσουμε

με κοινωνικά δίκαιους όρους τη δημοσιονομική προσαρμογή, να υλοποιήσουμε τις χρονίζουσες μεταρρυθμίσεις, να ξαναβάλουμε με τις δικές μας αποφάσεις, με τις δικές μας δυνάμεις, την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά».

Παραδέχτηκε τις σχέσεις διαπλοκής επιχειρήσεων-κράτους, λέγοντας: «Στην κρατική θαλπωρή, χωρίς διαφάνεια, χωρίς ανταγωνισμό, είχε βολευτεί μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που συνήθισε να ζει με τις διαπλεκόμενες προνομίες της κρατικής εύνοιας -κι εχθρεύεται την αλλαγή, γιατί ξεβολεύει ή και απειλεί τα μέλη της».

Υποστήριξε όμως ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών «δουλεύει σκληρά για να μείνει όρθια τούτα τα δύσκολα χρόνια, εξακολουθεί να παράγει και να σχεδιάζει, πληρώνει αγόγγυστα φόρους και εισφορές, έχει διαφυλάξει θέσεις εργασίας, αντιπαλεύει μόνη της την κρίση επενδύοντας σ’ ένα καλύτερο αύριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα