Σε τροχιά ύφεσης η Ιταλία

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat είναι σε αντιστοιχία με την αρχική της εκτίμηση αλλά και με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και μια σειρά αυξήσεων στη φορολογία έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ τα τελευταία έξι τρίμηνα, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά πως η ύφεση θα συνεχιστεί για άλλα δύο τρίμηνα.

Από τα στοιχεία της Istat προκύπτει ότι η κατανάλωση στη χώρα μειώθηκε κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 σχετικά με το προηγούμενο τρίμηνο και

κατά 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Οι πάγιες επενδύσεις παρουσίασαν πτώση 1,2% και 7,6% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο. Να θυμίσουμε πως την περασμένη Παρασκευή η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε «BBB+» από «Α-», διατηρώντας αρνητική την προοπτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα