Σε «πυρρίχιο» χορό καλεί ο Κουτσούμπας

Ο κ. Κοτσούμπας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία που βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία και προσπάθησε να στείλει το μήνυμα ότι «υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος, μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, μέσα στο σύστημα της σαπίλας και των ατέλειωτων προβλημάτων για την εργατική τάξη, για όλο τον λαό που υποφέρει».

«Αυτή η διέξοδος από

την κρίση σε όφελος της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, προβάλει μέσα από τον ριζοσπαστικό λόγο, τις προτάσεις, την καθημερινή, ακούραστη, γεμάτη αυτοθυσία, δράση των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, που δίνουν παντού τη μάχη» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε μάθει να βλογάμε τα γένια μας. Όμως έχουμε τη θέληση να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, όλο και αποτελεσματικότεροι, πιο αποφασιστικοί, πιο εύστοχοι. Το 19ο Συνέδριο άνοιξε νέους δρόμους, μελέτησε τις σύγχρονες εξελίξεις, έδωσε νέα όπλα μέσα από τις αποφάσεις του στο εργατικό κίνημα, στο λαϊκό κίνημα, στη νεολαία, για να έχει η ταξική πάλη αποτελέσματα, όχι εφήμερα, παροδικά, όπως άλλες φορές στην ιστορία αυτού του τόπου, με διάψευση ελπίδων και προσδοκιών, αλλά αποτελέσματα μόνιμα, οριστικής επίλυσης προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με την ίδια την ανάγκη, για αλλαγή τάξης στην εξουσία, για αλλαγή του σάπιου συστήματος και του κράτους τους, εκ βάθρων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «φθηνή προπαγάνδα» της τρικομματικής κυβέρνησης τον ισχυρισμό της ότι όλα τα μέτρα που παίρνει το κάνει για το καλό του κοινωνικού συνόλου και σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε μέτρα και αποφάσεις που κάθε τρεις και λίγο μαγειρεύει και σερβίρει η συγκυβέρνηση με την τρόικα. Κάθε λαϊκή οικογένεια έχει χάσει το μέτρημα, τι ετοιμάζεται, τι ανακοινώνεται, τι ψηφίζεται…

»Κάθε νόμος που ψηφίζεται, κάθε αντιλαϊκό, αντεργατικό μέτρο που παίρνεται, κάθε απόφαση, ένα και μόνο στόχο υπηρετούν, εξ αντικειμένου: Πώς θα αυξάνονται τα κέρδη των καπιταλιστών, των μονοπωλίων, πώς τελικά θα πληρώνει την κρίση η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Όπου ακούτε κοινωνικά σύνολα και υποσύνολα, να φεύγετε μακριά. Τι σόι καλό για το κοινωνικό σύνολο επιδιώκει η κυβέρνηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και μεγαλεμπόρων, όταν εκατομμύρια είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, υποαπασχολούμενοι, σύγχρονοι σκλάβοι του 21ου αιώνα;»

Επίσης, κάλεσε τον λαό να μην πιστεύει τις «αυταπάτες» που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι φαίνεται φως «στο βάθος του τούνελ» και παρατήρησε: «Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη να κομπάζουν ότι “οι Έλληνες είναι ήρεμοι, γιατί βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ”. Φως στο βάθος του τούνελ δεν είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μονοπωλιακών ομίλων για να υπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους. Φως στο βάθος του τούνελ δεν είναι να πωλείται το 26% της Χόχτιφ στο αεροδρόμιο της Αθήνας σε καναδέζικη εταιρεία. Και να παίρνουν σειρά για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και άλλα αεροδρόμια της χώρας κινέζικες ή γαλλικές εταιρείες που θα ρίξουν κι άλλο τους μισθούς, που οι εργαζόμενοι θα εργάζονται και θα ζουν σε συνθήκες γαλέρας».

Εκτός από την τρικομματική κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για τον οποίο είπε ότι έχει κάνει πολιτικές «κωλοτούμπες», ενώ χαρακτήρισε «τσόντες» νέους πολιτικούς σχηματισμούς, και υπογράμμισε: «Στην καλλιέργεια και την αποδοχή μειωμένων απαιτήσεων πατάει η τρικομματική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, για να εμφανίζουν ως “ρεαλισμό” την υποχώρηση και την ενσωμάτωση στις απαιτήσεις της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας, να κλείνουν το μάτι στον ΣΕΒ και τους άλλους ομοτράπεζους, να περιδιαβαίνουν σε Συνέδρια και Φόρουμ, να χαριεντίζονται με “αριστερούς του γλυκού νερού”, του σταρ σύστεμ, να αναζητούν προστάτες και υμνητές από κάθε εγχώριο και διεθνή αστέρα που ανήκει στο διεθνές τζετ σετ της προσκυνημένης αριστεράς, που το πολύ που μπορεί να κάνει είναι να αναζητεί έναν καπιταλισμό δήθεν πιο ανθρώπινο, τύπου Δημοκρατικών των ΗΠΑ, μήπως και καταφέρουν να πάρουν το χρίσμα του κυβερνητικού εταίρου, για το ποιος θα καθίσει στην θέση του χαλίφη, δηλαδή, “τι είχες Γιάννη μ΄ τι είχα πάντα”».

Στο σημείο αυτό ζήτησε από τον λαό να μην στοιχηθεί σε ένα από τα σενάρια συμμαχιών, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, «η διαμόρφωση του δίπολου ΝΔΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να δημιουργείται στη φάση αυτή, μπορεί να εξυπηρετήσει τους βασικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης για χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος. Από μόνη της, όμως δεν φτάνει, χρειάζονται και διάφοροι δορυφόροι για να απορροφούν τους κραδασμούς, να μαζεύουν τις απώλειες από το δίπολο. Τέτοιο ρόλο μπορούν να παίξουν και οι κινήσεις τύπου Αλαβάνου με το σχέδιο Β, αλλά και διάφορα άλλα που ξεπηδούν, βλέπε κόμμα της δραχμής με κινήσεις τύπου Γκρίλο στην Ιταλία, αλλά και το κόμμα των βιομηχάνων στη Γερμανία για έξοδο από το ευρώ. Ήδη είναι σε εξέλιξη νέοι σχηματισμοί τσόντες, τύπου Κατσανέβα, Λοβέρδου, Ζώη και έπεται συνέχεια… Η ιδεολογική τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και οι απειλές της ΝΔ με το φόβο της εξόδου από την Ευρωζώνη, της χρεοκοπίας, ταιριάζουν γάντι με τις αυταπάτες για κατάργηση – επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, τη λογική της ανάθεσης σε μια κυβέρνηση της αριστεράς που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί και οι δυο συγκατοικούν στο ίδιο αντιδραστικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Η καλλιέργεια αυταπατών, εύκολων λύσεων στη λογική της ανάθεσης σε μια κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σήμερα να καλλιεργεί προσδοκίες, δεν πρέπει όμως να κρύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται στον άλλο πόλο της αστικής διαχείρισης, τη σοσιαλδημοκρατία που όσο είναι στην αναμονή μαζεύει συστάσεις ανά τον κόσμο από τους ιμπεριαλιστές, δίνει εξετάσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, κάνει ό,τι μπορεί για να τσακίσει το κίνημα, το εργατικό κίνημα με τη λογική του εφικτού, προσαρμογής σε συνθήκες κρίσης. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν το ‘χει και σε τίποτα να συνεργαστεί και κυβερνητικά ακόμα και με εθνικιστές τύπου Καμμένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαγραφή των κόκκινων χρεών των επιχειρηματιών, δηλαδή τους χαρίζει χρέη ο χουβαρντάς, που φόρτωσαν ήδη και έχει πληρώσει ο λαός γι’ αυτά, είναι χρέη δικά τους και όχι του λαού».

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή επεσήμανε ότι αυτή «δεν αντιμετωπίζεται μαζί με τα κόμματα που έχουν ευθύνη για την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού. Με αυτούς που μιλάνε π.χ. για μετανάστες – εισβολείς αναπαράγοντας όλη τη χρυσαυγίτικη φρασεολογία. Ούτε με επίκληση του συνταγματικού τόξου ή με βάση τους λεγόμενους αντιρατσιστικούς νόμους της Ε.Ε. Γιατί πίσω από τέτοιες επικλήσεις κρύβεται η επίθεση στις ριζοσπαστικές ιδέες. Η περίπτωση του αντιρατσιστικού νόμου είναι χαρακτηριστική. Τι κρύβεται όμως από πίσω; Κρύβεται η ενσωμάτωση μιας αντιδραστικότατης απόφασης της ΕΕ που τσουβαλιάζει μαζί με το ρατσισμό και την ταξική πάλη. Ο βαθύτερος στόχος είναι να απαγορεύσουν την προπαγάνδα ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος. Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί βέβαια τέτοιο “κίνδυνο” γι’ αυτούς. Τη Χρυσή Αυγή μπορεί να την απομονώσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς, οι σύλλογοι της νεολαίας. Όπως και γίνεται και πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερο για να μην περάσει το ρατσιστικό-ναζιστικό δηλητήριο στις λαϊκές συνειδήσεις».

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στις ιδιωτικοποιήσεις, αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ, όπως και την αντίθεση στην επένδυση Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε ακόμα την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, επειδή «όχι μόνο υιοθετεί τα προσχήματα μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλλά και γιατί αναβαθμίζει τις σχέσεις και τις συνεργασίες με το Ισραήλ».

Παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία και απηύθυνε έκκληση συσπείρωσης γύρω από το κόμμα και «πυρρίχιο» χορό του λαού, λέγοντας:

«Το κάλεσμα που απευθύνουμε για συμπόρευση με το ΚΚΕ – δεν αφορά στενά την εκλογική στήριξη του ΚΚΕσημαίνει πρώτα απ’ όλα συμπόρευση στο κίνημα με το περιεχόμενο που πρέπει σήμερα να έχει ο αγώνας. Για τον καθένα και την καθεμιά υπάρχει θέση. Η Λαϊκή Συμμαχία υπερασπίζεται δικαιώματα, παλεύει για κατακτήσεις έχει όμως σαφή αντικαπιταλιστικό και αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, η πάλη της κατευθύνεται στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

»Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου η εργατική τάξη, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να αφήσουν να σέρνουν άλλοι το χορό. Ο χορός του λαού σήμερα δεν μπορεί να είναι απλά σε ρυθμούς αργούς, σε ρυθμούς μπλουζ ή ταγκό. Ακόμα κι ο τσάμικος, που μπορεί να είναι περήφανος χορός να δείχνει την παλικαριά του χορευτή κυρίως του πρώτου που οι άλλοι τον ακολουθούν, σήμερα δεν αρκεί, άλλωστε ποτέ δεν ήταν αρκετός. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να περάσουμε μαζικά και συνολικά ως Κόμμα, ως κίνημα, στους ρυθμούς του πυρρίχιου. Για όσους έχουν ερωτηματικά ή δεν γνωρίζουν τι εστί πυρρίχιος, ας ρωτήσουν, ας απευθυνθούν στους γείτονές τους που κατάγονται από τον Πόντο».

Το ψιλόβροχο δεν εμπόδισε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ που έκαναν τρεις προσυγκεντρώσεις, στο Συντριβάνι, το Λιμάνι και το Βαρδάρι, και στη συνέχεια με πορείες κατευθύνθηκαν, με πανό και συνθήματα, στον χώρο της ομιλίας.

Keywords
χρυση αυγη, βενιζελος, ΚΚΕ, λύση, δραση, κνε, νέα, τροικα, φως, αθηνα, εταιρεία, θεσσαλονικη, συριζα, σεβ, σταρ, σετ, ηπα, νεα δημοκρατια, δραχμη, λοβερδος, καμμενος, τσιπρας, δεη, ευαθ, ολθ, σημαίνει, μπλουζ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κομματα, αποτελεσματα, αυγη, γερμανια, ηπα, ιταλια, καθημερινη, κνε, ολθ, πωλειται, σεβ, σταρ, φως, χορος, αεροδρομιο, απλα, βρισκεται, γινει, γινεται, δηλητηριο, δειχνει, ευαθ, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξετασεις, εξελιξη, εποχη, εταιρεία, ευθυνη, ζωη, ζοφερο, ιδεες, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κι αλλο, κλιμα, κομμα, λύση, λογο, μακρια, ματι, μπλουζ, νεολαια, οικογενεια, οφελος, παιδια, ρολο, σετ, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συρια, σοι, σοσιαλδημοκρατια, συνθηματα, συλλογοι, σχεδιο, φτανει, χρυση, αγωνας, ανηκει, δικαιωματα, χωρα, σημαίνει
Τυχαία Θέματα