Σε δημοπρασία η προσωπική συλλογή της Έλσας Σκιαπαρέλι

Στο σφυρί βγαίνει η προσωπική συλλογή της Έλσας Σκιαπαρέλι, αυτή την Πέμπτη στο Παρίσι. Η ιταλίδα σχεδιάστρια ήταν από τις πιο διάσημες δημιουργούς του 20ου αιώνα και μαζί με μεγάλη της αντίπαλο, Κοκό Σανέλ καθόρισαν την πορεία της μόδας, κυρίως ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Η εγγονή της, Μαρίζα Σκιαπαρέλι – Μπέρενσον, τοπ μόντελ και πρώην ηθοποιός, ήταν αυτή που αποφάσισε να απευθυνθεί στους Κρίστις:
«Ήταν η πιο μοντέρνα γυναίκα και σχεδιάστρια μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό όλοι εμπνέονται τόσο πολύ από αυτήν, γιατί τίποτε από ότι έχει κάνει δεν είναι παλιομοδίτικο.

Όλα είναι εντελώς μοντέρνα και καινούργια ταυτόχρονα».
Τα σχέδια της Σκιαπαρέλι επηρεάστηκαν πάρα πολύ από τους σουρεαλιστές, καθώς συνεργάτες της ήταν ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Μαν Ρέι, ο Ζαν Κοκτώ και ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι.
«Νομίζω ότι η Σκιαπαρέλι επηρέασε τους ανθρώπους που την ακολουθούσαν, επειδή ήταν ένας ασυνήθιστος άνθρωπος και ξεχώριζε από το σωρό. Είχε φανταστική επιδεξιότητα στο ψαλίδι, οπότε η φόρμα των φορεμάτων της ήταν εντυπωσιακή. Μπορεί να φαίνεται ένα απλό μαύρο φόρεμα, αλλά είναι αρκετά σύνθετο. Επίσης χρησιμοποίησε το χρώμα με έναν τρόπο που ήταν πραγματικά πρωτοποριακός, στη δεκαετία του ’30. Χρησιμοποίησε το ροζ που σοκάρει και το ονειρικό μπλε. Εφηύρε τα δικά της χρώματα» επισημαίνει η διευθύντρια του τμήματος μόδας και υφασμάτων του οίκου Κρίστις, Πατρίσια Φροστ.
Η Σκιαπαρέλι γεννήθηκε το 1880 και πέθανε το 1973. Έμεινε στην ιστορία για τα κοντράστ χρωμάτων, σχημάτων και υφασμάτων που χρησιμοποιούσε, καθώς και για τη γρήγορη υιοθέτηση από την ίδια νέων τεχνολογιών στη δουλειά της.
«Ήταν χειραφετημένη, όπως όλες οι σπουδαίες γυναίκες. Είχε το θάρρος να είναι ο εαυτός της και να υποστηρίζει την αλήθεια της. Ήταν πολύ δημιουργική και ήταν απελευθερωμένη. Έζησε τη ζωή που ήθελε, όπως ήθελε και κέρδισε τα δικά της χρήματα» τονίζει η εγγονή της, Μαρίζα Σκιαπαρέλι – Μπέρενσον.
Ο οίκος μόδας της ιταλίδας σχεδιάστριας, που βρισκόταν στην Place Vendôme του Παρισιού, έκλεισε το 1954, καθώς δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις αλλαγές που υπήρξαν μεταπολεμικά στο χώρο της μόδας.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα