Σχολικοί φύλακες αποδοκίμασαν δημάρχους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Το συνέδριο ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους καθώς οι σχολικοί φύλακες φώναζαν συνθήματα κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας ενώ ζητούσαν την επαναπρόσληψή τους και την αποχώρηση βουλευτών από την αίθουσα. Σχολικοί φύλακες αποδοκίμασαν επίσης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΟΤΑ, Μηνά Μοναστηρίδη.

Βασικό σημείο της κριτικής των σχολικών φυλάκων προς τους δημάρχους ήταν η θέση που, όπως είπαν, τήρησαν όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«Τέθηκε από την κυβέρνηση το ερώτημα στην ΚΕΔΕ ποιοι εργαζόμενοι να φύγουν από την αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι «έδωσαν» σε ένα βράδυ τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς» είπε ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων Σωτήρης Αυγέρης.

«Ουδέποτε ο πρωθυπουργός της χώρας ή οποιοσδήποτε υπουργός ρώτησε την ΚΕΔΕ για την κατάργηση της αρμοδιότητας της δημοτικής αστυνομίας ή των σχολικών φυλάκων» απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και διευκρίνισε ότι μόλις η Ένωση πληροφορήθηκε τις αποφάσεις αυτές, προχώρησε στο κλείσιμο των δήμων, τη σύγκληση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης και την έκδοση αποφάσεων για κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σε συνάντηση της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περασμένη Πέμπτη τέθηκε το θέμα των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας. Όπως ανέφερε από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν δύο προθέσεις: η πρώτη αφορά την απασχόληση των σχολικών φυλάκων σε συγκεκριμένη υπηρεσία νοσοκομείων και η δεύτερη να υπάρξουν πλασματικά χρόνια συνταξιοδότησης για έναν σημαντικό αριθμό σχολικών φυλάκων.

Για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα είπε ότι είναι μια πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ και θα μπορούσε να επεκταθεί και στις περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και σε όλο το φάσμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά της ΠΟΕΟΤΑ, ο κ. Μοναστηρίδης είπε ότι ήδη η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει με το 50% των διαθεσιμοτήτων μέχρι τώρα ενώ η αντίδραση των διοικήσεων των δήμων και των δημάρχων ήταν κάτω από τις περιστάσεις και δεν ήταν αυτό που απαιτούσαν οι συνθήκες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια σκέφτηκα και εγώ την παραίτηση αλλά με σταμάτησε το γεγονός ότι εκλεχθήκαμε για να παλέψουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας στο δήμο». «Το συμφέρον του δήμου είναι το συμφέρον των εργαζομένων» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης απέδειξε τη στάση του συμπαραστεκόμενος στους εργαζόμενους στα δικαστήρια.

Η ένταση διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης ενώ κάποια στιγμή όταν ζήτησαν να μιλήσουν και άλλοι εκπρόσωποι των σχολικών φυλάκων, διακόπηκε η συνεδρίαση προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα