ΣΧΕΔΙΟ LLOYD’S ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες τον κόσμο, η Lloyd’s of London έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης. Ήδη,έχει μειώσει την έκθεσή της στην Ευρώπη «όσο το δυνατόν περισσότερο».


Ο Ρίτσαρντ Γουάρντ, CEO της εταιρείας, μιλώντας στην εφημερίδα «Sunday Telegraph», παραδέχθηκε δημοσίως πως η αγορά του Λονδίνου έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να «γυρίσει» σε άλλα νομίσματα τα συμβόλαια που έχει

σε ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Lloyd’s υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να προχωρήσει σε απομειώσεις της τάξης των 58,9 δισ. αγγλικών λιρών στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο στην περίπτωση κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ.

«Λειτουργούμε με πολλά νομίσματα και θα στραφούμε σε ένα πολυ-νομισματικό διακανονισμό αν οι Έλληνες εγκαταλείψουν το ευρώ και αρχίσουν να χρησιμοποιούν πάλι τη δραχμή», δήλωσε ο Γουάρντ.

Παράλληλα, η Euler Hermes, η γαλλο-γερμανική εταιρεία παροχής πιστωτικής ασφάλισης για συναλλαγές της ευρωζώνης, έκανε γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την κάλυψη για συναλλαγές με την Ελλάδα, εξαιτίας της πιθανότητας αυτή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Την περασμένη Κυριακή (27/5), ο Τόμας Τζόρνταν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας παραδέχθηκε κι αυτός ότι η χώρα του ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την περίπτωση κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα