ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Οι πιστωτές μας δεν διακινδυνεύουν «εξωτερική» στάση πληρωμών όμως μέχρι την επόμενη εξόφληση ομολόγου, έχουν το περιθώριο να «φρενάρουν» τις δόσεις του δανείου στήριξης. Δόσεις που είναι απαραίτητες για τα κρατικά ταμεία. Η Αθήνα επεξεργάζεται σχέδια εκτάκτου ανάγκης.   


Του Βαγγέλη Δουράκη

Κίνδυνος «στάσης πληρωμών» στο εξωτερικό δεν υπάρχει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Το επόμενο ομόλογο ύψους 3,1 δισ. ευρώ λήγει τις 20 Αυγούστου και θα πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο καθώς ανήκει στην Ευρωπαϊκή

Κεντρική Τράπεζα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το εσωτερικό, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μόλις που αρκούν για να καλύψουν τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου!

Το κρίσιμο ζήτημα επομένως είναι αν η τρόικα θα ανάψει το «πράσινο φως» για παράταση στις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα βάσει μνημονίου και αν θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει στο τρίμηνο το πρωτογενές έλλειμμα, που σήμερα διαμορφώνεται σε 1,7 δισ. ευρώ. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός εξαιτίας της ύφεσης και της ακυβερνησίας επιβάλλει να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 18 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στα 700 εκατ. ευρώ αν δεν αντιστραφεί ή δεν ανατραπεί η προοδευτική μείωση των εσόδων που καταγράφεται το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου και αν δεν ξεκλειδώσουν παρακρατηθείσες δόσεις τα ταμεία του θα αδειάσουν στα τέλη Ιουνίου.
Τα άδεια ταμεία ίσως υποχρεώσουν την όποια Κυβέρνηση προκύψει -αν προκύψει-  μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να εκδώσει γραμμάτια μελλοντικής εξόφλησης των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, καθώς οι εναλλακτικές κάλυψής των διαθεσίμων δεν μπορούν να εγγυηθούν παρά βραχυχρόνιες ανάσες.

Το κλειδί των εξελίξεων φαίνεται να το κρατά η τρόικα, καθώς απαιτείται η έγκρισή της -έστω και άτυπα- αρχικά για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να βάλει «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στη συνέχεια να δώσει αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου και του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τον Μάιο.

Το αν θα «τραβήξουν το σχοινί» οι πιστωτές μας θα εξαρτηθεί βεβαίως και από το αν η Κυβέρνηση που θα προκύψει προχωρήσει σε καταγγελία του μνημονίου.

Αν τα παραπάνω δεν συμβούν, τότε μάλλον δύσκολα θα αποφύγει η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και της Αργεντινής με την έκδοση IOUs.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα λόγω του ρυθμού υστέρησης των φορολογικών εσόδων σε συνδυασμό με την αδυναμία συγκράτησης των δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα