Σχέδια έκτακτης ανάγκης από την Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν πάντως οι διαρροές ότι οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να καταβάλλουν τελικά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ τμηματικά και όχι στο ακέραιο, ανάλογα με τις ανάγκες που θα κρίνουν οι Ευρωπαίοι ότι έχει η Ελλάδα.

Η απόφαση θα ληφθεί το δεύτερο 15ήθερο του Νοεμβρίου.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι υπήρξαν ακόμη και φήμες για έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης

και Τρόικας!!!

Και ενώ η εκταμίευση της δόσης του δανείου εξελίσσεται σε θρίλερ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος ανησυχίας για το Eurogroup της Δευτέρας και η δόση θα εκταμιευτεί».

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει σχέδια εκτάκτου ανάγκης έχει καταστρώσει το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στο ορατό εδώ και ημέρες ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η δόση πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 16ης Νοεμβρίου.
Στις 16 Νοεμβρίου, οπότε το ελληνικό δημόσιο καλείται να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, δεν θα έχει τη χρηματοδοτική κάλυψη των πιστωτών του, αλλά θα πρέπει με… ίδια μέσα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν δρομολογηθεί όλες εκείνες οι ενέργειες επιπλέον εκδόσεων εντόκων γραμματίων -τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει δανειζόμενες από την ΕΚΤ ή από τον ELA να καλύψουν- και άντλησης των όποιων περισσευμάτων κεφαλαίων έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καλυφθούν οι λήξεις.

Διεθνή πρακτορεία εκτιμούν ότι μια πιθανή ημερομηνία στην οποία θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα είναι η 26η Νοεμβρίου.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο βάζουν ένα ακόμα πιθανό ορόσημο, τη 19η Νοεμβρίου, οπότε προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί κάποια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά προηγείται της 22ας Νοεμβρίου, ημέρας που θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής, με θέματα τα οποία προς το παρόν δεν αφορούν την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα