Με… δόσεις η δόση των 31,5 δισ. ευρώ

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται σκληρές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκταμιευθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζεται να εκταμιευθούν συνολικά τα 31,5 δισ. ευρώ και ότι θα δοθούν τμηματικά αναλόγως με τις υποχρεώσεις.

Σκληρές

προσπάθειες γίνονται για να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει και σε αυτή τη δόση. Ως γνωστόν θέση του Ταμείου είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται νέο «κούρεμα», ώστε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, σύμφωνα, με όσα εκμυστηρεύτηκε Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο Σκάι, «το ΔΝΤ είναι κοντά στο να συμφωνήσει, καθώς δεν θέλει να πιέσει τη Γερμανία σε αυτή τη φάση λόγω τω επερχόμενων εκλογών».

Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα τεχνικά δεδομένα με το μπλοκ της Γερμανίας και τους δορυφόρους της (Φινλανδία, Ολλανδία) να πιέζουν για ασφυκτικό έλεγχο στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι πάντως απέκλεισαν τη γερμανική πρόταση για Επίτροπο, ωστόσο είναι ανοικτοί στο να υπάρξει μηχανισμός και δικλείδες ασφαλείας που θα ελέγχουν το που πηγαίνουν και πως χρησιμοποιούνται τα χρήματα.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτός ο μηχανισμός θα είναι η τρόικα ή ειδικός λογαριασμός.

Πάντως στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, αυτή προσδιορίζεται στο τέλος Νοεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα