Σαμαράς: «Σας λέω ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο»

Απολογισμό, θετικό, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επιχείρησε, με έκτακτο μήνυμά του, ο κ. Σαμαράς στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας – τρόικας για την επικαιροποίηση του ελληνικού προγράμματος. Στόχος του Πρωθυπουργού ήταν, επί της ουσίας, να εκμεταλλευθεί τις όποιες θετικές πτυχές της συμφωνίας προκειμένου να προβάλλει

στους πολίτες την προοπτική βελτίωσης της οικονομίας και της καθημερινότητάς τους. «Δεν σας λέω ότι ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα, σας λέω ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει… Δεν παλεύουμε πια σε ερείπια, κτίζουμε την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς κλείνοντας το μήνυμά του.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το παράθυρο – και παράλληλα την προσδοκία των πολιτών – για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους σύντομα, αρκεί όπως είπε η Ελλάδα να επιτυγχάνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός του 2012 και τα μέχρι σήμερα στοιχεία του 2013 αποδεικνύουν ότι τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις.

Νωρίτερα είχε απαριθμήσει ένα προς ένα τα θετικά σημεία της νέας συμφωνίας με την τρόικα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (έως 48 δόσεις) αλλά και στη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% ήδη από το τρέχον έτος (περιέγραψε ότι το 2014 ο συντελεστής που θα ισχύσει θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη). Με μείωση φορολογίας και περισσότερες δόσεις ανακουφίζονται νοικοκυριά, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Αναφορά υπήρξε στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε τα δάνειά τους να μην καταστούν «κόκκινα» ενώ υποστήριξε ότι ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί το 2014 η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε με έμφαση ότι η πρόσφατη συμφωνία συνιστά, επι της ουσίας, βελτίωση των όρων του προγράμματος όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι στην επόμενη αξιολόγηση, τον Ιούνιο, θα τεθούν επί τάπητος νέες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «το οποίο δεν το δέχονταν καν για συζήτηση μέχρι πρότινος».

Οι… απολύσεις

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε φυσικά και στο πρόγραμμα αποχώρησης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο, αρνούμενος ότι αποτελεί ανθρωποθυσία αλλά προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Δημοσίου. «Αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικασθεί ή θα φύγουν οικειοθελώς ή οι θέσεις τους θα καταργηθούν αλλά στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός νέων με κριτήρια αξιοκρατικά» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός θέτοντας το ερώτημα «είναι αυτό ανθρωποθυσία να διώχνεις επίορκους και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους;»

Ανεργία και επενδύσεις

Από το μήνυμα Σαμαρά δεν θα μπορούσε να λείπει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο επεχείρησε να… λειάνει με αναφορές σε προγράμματα των ευρωπαϊκών ταμείων αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων. Αναφέρθηκε σε προγράμματα στήριξης μακροχρόνια ανέργων και οικογενειών χωρίς εργαζόμενο, σε πιλοτικά προγράμματα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα