«Πυρ ομαδόν» στο «πρωτογενές πλεόνασμα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου κατέγραψαν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη και ήδη από χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί με συντονισμένο τρόπο την αποδόμηση των θέσεων που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Αποκορύφωμα της προσπάθειας αποδόμησης της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης θα αποτελέσουν οι εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα στη

Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε πολύ οξείς τόνους κατά του πρωθυπουργού, τόσο στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, όσο και στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής.

«Πρωθυπουργός της μονταζιέρας»

Παράλληλα, ήδη από χθες, όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδυθεί σε μπαράζ εμφανίσεων, προκειμένου να αποδομήσουν τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος και να στρώσουν το χαλί για τα όσα θα υποστηρίξει στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Εξάλλου, ήδη από χθες, η Κουμουνδούρου έδωσε το στίγμα των προθέσεών της, με ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε στα στελέχη της. Στο εν λόγω σημείωμα, ο Αντώνης Σαμαράς περιγράφεται ως «ο πρωθυπουργός της μονταζιέρας», ενώ ο ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορείται ότι «στη ΔΕΘ προσπάθησε να ξανα-εξαπατήσει τους πολίτες».

«Λογιστική αλχημεία»

Σε σχέση, μάλιστα, με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «λογιστική αλχημεία» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσγείωσε το πλεόνασμα 2,6 δισ. που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στο 1,1 δισ.». «Πρόκειται για λογιστική αλχημεία με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών ότι το δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα βαίνει καλώς. Καταρχάς το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ πριν από λίγες μέρες, στην ΔΕΘ προσγειώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, αποκαλύπτοντας τους συναφείς επικοινωνιακούς χειρισμούς (και προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών) με την συμπερίληψη στο πρωτογενές αποτέλεσμα της επιστροφής 1,5 δις ευρώ τοκοχρεολυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεολυσίων)», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, το εναπομείναν στη ΔΕΘ 1,1 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα είναι και αυτό «μαγική εικόνα», η οποία προκύπτει από περικοπές των προϋπολογισμένων για το 7-μηνο δαπανών του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ (κατά τα άλλα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κόπτεται για την ανάπτυξη), από μη επιστροφή φόρων ύψους περίπου 660 εκατ. ευρώ, από την λήψη όλων σχεδόν των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο 7-μηνο και από την περικοπή των προϋπολογισμένων δαπανών (τα οποία «κρύβουν» την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τη μαύρη τρύπα στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία). Μόνο τα δύο νούμερα που αναφέρουμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι το υποτιθέμενο πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα».

«Εξαιρετικά αμφίβολο το πλεόνασμα»

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αποδομήσει και τις εξαγγελίες Σαμαρά περί διανομής του 70% του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους, ενώ στο ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής: «Από τα στοιχεία, καθώς και από την απίστευτη φορολογική επιδρομή που είναι σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν, δείχνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να το «μοιράσει» στη ΔΕΘ. Βέβαια «ξέχασε» να αναφέρει τι περιμένει τους συνταξιούχους το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2013-16: πέρα από την προαναφερθείσα φορολογική λαίλαπα, οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα Χριστουγέννων (συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ), θα υποστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014 ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές το 2014 στις δαπάνες για υγιειονομική περίθαλψη ύψους 620 εκατ. Επαναλαμβάνουμε ότι οι συνταξιούχοι θα υποστούν τα παραπάνω με βάση το μεσοπρόθεσμο 2013-16 το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω ώστε να καλυφθούν τα πανθομολογούμενα, πλην της κυβέρνησης, δημοσιονομικά κενά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τόσο οι συνταξιούχοι όσο και τα υπόλοιπα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας θα υποστούν τα μέτρα ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 που αποφασίστηκαν πέρσι (καθώς και τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά)».

Keywords
Τυχαία Θέματα