«Σκληρή γραμμή» για ΕΛΒΟ – ΕΑΣ

Ως ένα πρώτο τεστ για τη νέα, σαφώς πιο διεκδικητική, στάση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν αρκετά πολιτικά στελέχη τη χθεσινή απόφαση να επιμείνει η Αθήνα στη διατήρηση εν λειτουργία τμημάτων, έστω, από την ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η ελληνική απάντηση στο e-mail της τρόικας αναμένεται να προβλέπει τη διάσπαση

των ΕΑΣ σε στρατιωτικό και πολιτικό τμήμα, με εκκαθάριση και πτώχευση του δεύτερου ενώ από την ΕΛΒΟ θα διατηρηθούν μόνον οι μονάδες που ο Στρατός κρίνει ως αναγκαίες για τη συντήρηση των οπλικών του συστημάτων ενώ το υπόλοιπο της εταιρείας θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση απουσιάζουν, κατά πληροφορίες, οι προβλέψεις για γενναίο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ περιορίζεται σημαντικά και ο αριθμός των εργοστασίων που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι, όταν αναφέρονται προγράμματα «πρόωρης συνταξιοδότησης» η Τρόικα βγάζει δόντια. Αντιθέτως, στην απάντηση της Αθήνας υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για το βάρος των προστίμων από παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προς τις εταιρείες, επιχειρηματολογία που στηρίζεται σε όσα έπραξαν οι Ισπανοί προκειμένου να διατηρήσουν εν ζωή τα ναυπηγεία τους.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί, όπως αναφέρθηκε, κάνουν λόγο για ένα πρώτο μπρα ντε φερ με την τρόικα, καλά πληροφορημένες πηγές του Matrix24.gr διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για πιθανότητες ανεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ αποτελεί προαπαιτούμενο (milestone) για την επικείμενη αξιολόγηση, κάτι που γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου. Ωστόσο, εκτιμούν ότι θα βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή φόρμουλα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παράλληλα με την άποψη Σαμαρά ότι δεν θα πρέπει σε αυτή τη φάση να υπάρξει ρήξη ή έστω ελλείψεις από ελληνικής πλευράς που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκταμίευση, υπάρχουν και απόψεις πολύ πιο μαχητικές, που σημειώνουν ότι «δεν είναι δυνατόν να μας υποδείξουν κάποιοι ξένοι, από χώρες που δεν ξέρουν καν τι είναι τα σύνορα αν θα πρέπει να διατηρήσουμε ή όχι αμυντική βιομηχανία». Είναι, πάντως, σαφές ότι εδραία άποψη στην κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για την αναμέτρηση με την τρόικα. Αυτή, αν υπάρξει, θα διεξαχθεί στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφώνει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που θα διαπιστωθεί και τυπικά από τη eurostat στα τέλη Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, λένε οι ίδιες πηγές, τα πάντα είναι ανοικτά. Ακόμη και το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα