Προβληματισμός για τις αρνητικές καθαρές θέσεις

Στην αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση προσανατολίζονται οι αρχές καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο οι τράπεζες να σηκώσουν από την αγορά τόσα πολλά χρήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Εχθές, η απελθούσα διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις εντός χρονοδιαγράμματος ενώ έκανε λόγο και για τον κίνδυνο συμφόρησης, δηλαδή οι επενδυτές να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τόσο σύντομο

χρονικό διάστημα σε τόσες αυξήσεις, αν διατηρηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΧΣ θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να προετοιμαστούν και να βγουν στις αγορές οργανωμένα με τάξη και να μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα από τη μια αύξηση στην άλλη.

Τις πιέσεις για αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίησης κλιμακώνουν και οι διοικήσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες ζητούν αφενός την χρονική μετάθεση των αυξήσεων κεφαλαίου κατά 3 έως 6 μήνες καθώς και την αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να καταστεί ελκυστική για τους ιδιώτες. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου είναι μάλλον απίθανη.

Ωστόσο, το μεγάλο εμπόδιο είναι οι αρνητικές καθαρές θέσεις των τραπεζών. Όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος του ΤΧΣ κ. Χ. Κύρκος με τα σημερινά δεδομένα ζητούμε από τους επενδυτές να καλύψουν τις ζημιές του παρελθόντος. «Δηλαδή, ζητάμε από το επενδυτή να βάλει σήμερα 100 ευρώ για να αποκτήσει κάτι που την επόμενη ημέρα θα έχει αξία 50 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τέτοιοι επενδυτές». Ο κ. Κύρκος σημείωσε ότι το ΤΧΣ είχε προτείνει τρόπους στην τρόικα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αρνητικών καθαρών θέσεων οι οποίοι όμως απορρίφθηκαν.

Είχε προηγηθεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης ο οποίος υπογράμμισε ότι: «δεν νομίζω ότι οι νέοι επενδυτές θα έβαζαν χρήματα για να καλύψουν τις ζημιές του παρελθόντος» προσθέτοντας πως αν θέλουμε να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες θα πρέπει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ να επανεξετάσουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών. «Διαφορετικά το τραπεζικό σύστημα θα περάσει στον έλεγχο του δημοσίου», τόνισε. Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι για να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αρνητικών κεφαλαίων και ως μια λύση πρότεινε οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν σε δυο χρόνους. Πρώτα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ώστε να καλυφθούν και οι αρνητικές καθαρές θέσεις) και μετά από ιδιώτες επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα