Πρόβες για ...προεδρική εκλογή αρχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά την ευρεία νίκη του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά και την έγκριση από το όργανο της εισήγησης του προέδρου για την πολιτική συμμαχιών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις προτάσεις και τα καλέσματα προς πολιτικούς και κόμματα που δεν συμφωνούν με την «μνημονιακή» στρατηγική, με απώτερο στόχο να συγκροτήσει

όχι μόνο έναν «νέο συνασπισμό εξουσίας», αλλά και να βρει τους 121 βουλευτές που απαιτούνται για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Κάλεσμα ενότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τα όσα είπε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χθες εξειδίκευσε τη στόχευσή του, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στο άρθρο του αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «μετά τις εκλογές η πρόταση για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας αποκτά νέα δυναμική και επικαιρότητα» και προσθέτει πως «η πρόταση για μια πλατιά δημοκρατική, προοδευτική και ριζοσπαστική συμμαχία για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι αυτή η πρόταση «απευθύνεται παράλληλα και σε πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς μισόλογα και παράλογα προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια και πολιτική αποφασιστικότητα από την πλευρά μας». Στη συνέχεια, κάνει άνοιγμα ονομαστικά στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Οικολόγους Πράσινους, ωστόσο στο άρθρο του δεν αποκλείει και την συνεργασία με κόμματα, αλλά και πολιτικά στελέχη ή βουλευτές που στο παρελθόν υπήρξαν στο «μνημονιακό μπλοκ». «Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών. Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ειλικρινή και καθαρή συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και στονχ ώρο της ΔΗΜΑΡ. «Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν εγκαταλείπουν τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σ’ ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι», σημείωσε για τη ΔΗΜΑΡ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβες... αντιμνημονιακού μετώπου

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχωρεί σε πολιτικά ανοίγματα μόνο για τη δημιουργία του «νέου συνασπισμού εξουσίας» αλλά και για να παρέμβει αποφασιστικά στην αριθμητική της προεδρικής εκλογής. Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκεντρώσει τους 121 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πληροφορίες, έχει ήδη αποφασίσει να απευθύνει προσκλήσεις για συμπόρευση σε ανεξάρτητους βουλευτές, για όλα τα μείζονα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Η αρχή θα γίνει αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσει εκδηλώσεις στις οποίες θα καλέσει κόμματα -πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- αλλά και πολιτικά στελέχη και ανεξάρτητους βουλευτές.

Το δεύτερο κάλεσμα προς ανεξάρτητους της Βουλής θα υλοποιηθεί με την κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα καλέσει όσα μέλη της Βουλής συμφωνούν με την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, να βάλουν την υπογραφή τους στη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι να φανεί πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν προσελκύονται μόνο από τη ΝΔ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προγραμματική βάση

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο τακτικής και σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ανοίγματα, αναμένεται να αποφασιστούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων που θα διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της «μικρής ΔΕΗ».

Πάντως, χθες, με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τη μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία που θα επιχειρήσει να συνάψει μεταξύ του κόμματός του, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αυτής, όπως τα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι τα ακόλουθα:

«Η βάση αυτής της συνεννόησης πρέπει να είναι ένα κοινό πρόγραμμα αριστερής διεξόδου, που θα συσπειρώσει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως:

• Η απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου και της λιτότητας, που διαλύει την εργασία και τη μεσαία τάξη.

• Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.

• Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

• Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.

• Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.

• Η αναδιανομή του εισοδήματος.

• Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

• Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

• Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα