Ανεξόφλητες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις

Η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές των φορολογικών εσόδων και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά όχι των προθεσμιών καταβολής των οφειλόμενων φόρων.

Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 3,145 εκατομμύρια δηλώσεις από το σύνολο των 5,8 εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι θα

πρέπει να υποβληθούν φέτος. Επτά ημέρες πριν κλείσει το σύστημα υποδοχής των δηλώσεων, δεν έχουν υποβληθεί περίπου 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να δώσει παράταση έως τις 25 Ιουλίου για την υποβολή τους. Ωστόσο, από τότε που έγινε γνωστή η πληροφορία αυτή, ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων μειώθηκε αισθητά. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή καλώντας «τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου».

Χθες, παράγοντες του υπουργείου επαναλάμβαναν και ανεπισήμως την ίδια έκκληση, σημειώνοντας ότι μέχρι την 30η Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον οι «απλές» δηλώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη σύνταξή τους.

Ενδεικτικό της προσμονής υψηλών φορολογικών εσόδων από τον Ιούλιο και μετά, είναι ότι στον προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι τον Ιούλιο τα έσοδα προ επιστροφών φόρων θα είναι συνολικά 5 δισ. ευρώ, όταν τον Ιούνιο τα έσοδα ήταν της τάξης των 3,7 δισ ευρώ. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο και μετά, τα μηνιαία έσοδα που έχουν προβλεφθεί έως το τέλος του έτους κινούνται κυρίως στα επίπεδα των 4,5-5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα