Πρώτη στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις η Ελλάδα

Χωρίς συνταγή

Ευρεία είναι η κατανάλωση αντιβιοτικών και εκτός νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας η λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή αυξήθηκε από 10% το 2007 στο 15,6% εφέτος, ενώ το 36% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι για «ώρα ανάγκης».

Θετική κρίνεται η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει ότι εάν παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη δεν θα πάρει αντιβιοτικά (45% από 20%).

Η Ελλάδα υποχώρησε στη δεύτερη θέση της Ευρώπης, στην κατανάλωση

αντιβιοτικών πίσω από την Ιταλία.

Η 18η Νοεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποιήσης για την Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοσηλευομένων που προσβάλλονται από λοίμωξη ανέρχεται στο 9% έναντι 6% που είναι στην Ευρώπη.

Τα συχνότερα αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων (ασινετομπάκτερ, κλεμπσιέλλα και ψευδομονάδες) σε ποσοστό άνω του 50% είναι ανθεκτικά στα δραστικότερα αντιβιοτικά. Από την καταγραφή που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει φανεί ότι την τελευταία τριετία στην Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί 11.500 λοιμώξεις σε νοσοκομεία από 9.500 ασθενείς.

Η διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων είναι ευρύτατη στις μονάδες υγείας, 75 από τα 108 νοσοκομεία – το 64%- που συμμετείχαν στην καταγραφή δηλώνουν κρούσματα λοιμώξεων σε όλα τα ιατρικά τμήματα και όχι μόνο στις ΜΕΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα